Nederlanders slapen steeds slechter, wat komt door veelvuldig gebruik van de smartphone, een stijgende werkdruk en maar weer nieuwe prikkels. Remedie: gezond eten.
Bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar kan de slaap maar moeilijk vatten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 2,9 miljoen Nederlanders kampen met een slaapprobleem. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2017; toen lag een op de vijf vaak wakker.
Verminderde weerstand is een van de gevolgen
De gevolgen zijn ernstig: een gebrek aan concentratie, somberheid en een verminderde weerstand. Vaak liggen stress, depressie en fysieke pijn ten grondslag aan het probleem.
Maar slapeloosheid kan ook erfelijk zijn, zegt Eus van Someren, als slaapexpert verbonden aan de Hersenstichting. „Je genen bepalen voor een deel of je makkelijk de slaap kan vatten of niet.” Hij doet die uitspraak in een gesprek met de Telegraaf.
Volgens de slaapexpert verwerken veel mensen ’s nachts hun ervaringen en emoties, waarbij de een dat makkelijker af gaat dan de ander. „De afgelopen jaren is het aantal mensen met slaapproblemen fors toegenomen, maar desondanks is het iets van alle tijden.”
Ons brein is tegenwoordig voortdurend alert
De stijging komt volgens Van Someren doordat ons brein tegenwoordig voortdurend alert is. „Een smartphone, de stijgende werkdruk en heel veel nieuwe prikkels; het zorgt ervoor dat mensen piekerend in bed liggen.” Ook het toenemende overgewicht speelt volgens de slaapexpert een belangrijke rol. „Slaapstoornissen, zoals slaapapneu, komen bij mensen met overgewicht vaker voor.”
Opvallend is dat volgens het CBS arbeidsongeschikten het vaakst wakker liggen. Van de 25-plussers die aangeven dat ze niet kunnen werken, zegt 58 procent geen goede nachtrust te hebben. Van de werkenden geeft 19 procent aan te kampen met slaapproblemen, wat een stuk lager is dan het landelijke gemiddelde.
Alleen een goed dag-nacht ritme is niet voldoende, zegt Talja Lambert, actief als slaaptrainer. „Je leefstijl, zoals gezond eten en voldoende pauzes nemen, is heel belangrijk om goed te kunnen slapen.” Het is volgens haar belangrijk om ’s avonds lekker in de rustmodus te komen. „Koffie en alcohol moet je voor het slapen sowieso vermijden. Ook zware maaltijden bevorderen de nachtrust niet.”
En niet onbelangrijk: af en toe een nachtje slecht slapen is niks om wakker van te liggen. „Wees niet te streng voor jezelf”, zegt Lambert. „Als je iedere dag een uurtje langer ligt te snurken, is dat al een overwinning.”
Lees ook wat hoogleraar Eus van Someren zei tegen het AD: Gedragstherapie helpt!
Beeld: aminoapps.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief