Obesitas vergroot het risico op dertien soorten kanker. Obesitas beperkt ook de werking van het immuunsysteem. En een optimaal werkend immuunsysteem is van belang voor de opsporing en het uitschakelen van kankercellen. Amerikaanse onderzoekers vergeleken in proefdieren het effect van afvallen op het functioneren van T-cellen. Dat deden ze op twee manieren: door voeding en door medicijnen. Met een verrassend resultaat.
‘Vorderingen in de ontwikkeling van medicijnen tegen obesitas, zoals semaglutide, biedt nieuwe hoop voor gewichtsverlies’, schrijven wetenschappers van de Saint Louis University School of Medicine (Missouri, VS) in Nature Communications. ‘Daarom probeerden we vast te stellen of immuun-disfunctie in obese muizen hersteld kon worden indien gewichtsverlies bereikt werd door de behandeling met semaglutide, zonder verandering van voeding.’ Dat bleek niet het geval te zijn.
Muizen die waren vetgemest met veel vet en suiker vielen door semaglutide evenveel af als de muizen die afvielen door gezonde voeding, ook al bleven ze op het ‘Westerse dieet’. Maar de leverfunctie en de metabole problemen van de semaglutidemuizen verbeterden niet. Ook bleken ze, in afgeslankte vorm, slechter bestand tegen kanker – melanoom – én sloeg de immuuntherapie bij deze muizen slechter aan in vergelijking tot de gezond gevoerde muizen.
Deze resultaten demonstreren, argumenteren de auteurs, dat de slechtere immuunfunctie die samengaat met obesitas niet permanent hoeft te zijn. ‘Onze data geven bewijs (‘evidence’) dat dieetinterventie en gewichtsverlies door personen met obesitas een route kan zijn om antitumorimmuniteit en behandeluitkomsten te verbeteren.’
Foto door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Een gezonde menselijke T-cel
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief