De lokale politiek heeft weinig aandacht voor en nog minder visie op voedsel en leefomgeving. Slechts de helft van de gemeenten heeft deze thema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda staan. Dat blijkt uit een vluchtige analyse van 120 verkiezingsprogramma’s.
Voor zover de programma’s van de vier grootste partijen van de dertig grootste gemeenten wel invulling geven aan deze thema’s dan gebeurt dat ‘vaak erg versnipperd’, meldt het Voedingscentrum. De term gezonde voeding werd het meest geteld, vaak in combinatie met de ambities voor een gezonde omgeving.
‘Zorgelijk’
Het Voedingscentrum signaleert een ‘gebrek aan focus’. In de programma’s gaat het meestal over bewustwording en voorlichting over het maken van gezonde eetkeuzes. Andere programma’s hebben ideeën over het tegengaan van voedselverspilling. Dertig verkiezingsprogramma’s hebben ideeën voor de jeugd en de rol van scholen. ‘Vaak in combinatie sociale gelijkheid. Bijvoorbeeld door te pleiten voor een betaalbaar aanbod in school- en sportkantines.’
Welgeteld acht programma’s hebben ideeën voor een lokaal preventieakkoord. Het Voedingscentrum noemt het gebrek aan aandacht en ‘integrale visie’ bij monde van Liesbeth Velema ‘zorgelijk’. De expert voeding, gedrag, en omgeving zag een gezonde en duurzame ‘eetomgeving’ graag hoog op de gemeentepolitieke agenda.
‘De leefomgeving is in veel gemeenten helaas heel ongezond. Snackbars zitter bijna op elke hoek en het aanbod aan ongezond voedsel is de laatste jaren enorm toegenomen. Ongezond eten vlakbij scholen is eerder regel dan eetzondering.’ Gemeenten zouden meer moeten doen door ‘ambitie en concrete maatregelen te formuleren op alle beleidsterreinen’.
Resultaten quick scan: standpunten per partij. Zelf checken met de Lokale Verkiezingswijzer: de standpunten omtrent gezonde omgeving, gezonde voeding, duurzame voeding en borstvoeding.
Foto: Maurits90
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief