Afkeer van koolhydraten kan omslaan in een fobie. Dat is niet nodig en is ook niet goed als je maar het onderscheid in acht neemt tussen snelle en langzame koolhydraten.
Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose, dat vervolgens via het bloed in onze cellen terechtkomt. Alle koolhydraten verhogen ons bloedsuikergehalte maar dat doen ze niet allemaal even snel. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel. En dat is niet goed, legt lekkergezond.nl uit.
Ons lichaam heeft koolhydraten nodig
Het is belangrijk dat je die koolhydraten niet helemaal van het menu streept. Ons lichaam heeft ze nodig. Ze vormen namelijk een belangrijke bron van energie. Vooral onze hersenen en spieren kunnen ze goed gebruiken! Daarnaast heb je ze nodig voor het zuurstoftransport naar je weefsels en je hersenen.
Door koolhydraten zou je aankomen. Onzin
Veel vrouwen eten geen brood en pasta meer. Immers, de kilo’s vliegen eraan als je koolhydraten eet, toch? Fabel! Alleen als je dagelijks meer koolhydraten eet dan je verbruikt, klopt dit. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Dat dient als brandstof. Als je er dus niet te veel van eet en wel genoeg beweegt, hoeft dat geen invloed te hebben op je gewicht. Het gaat om het vinden van de juiste balans!
Langzaam: havermout, groente, fruit, volkorenproducten
Langzame koolhydraten, ook wel meervoudig of complex genoemd, vertragen de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een constante bloedsuikerspiegel geeft een lekker fit gevoel! Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn havermout, de meeste groente, fruit, peulvruchten en alles van volkorenmeel. Deze voeding bevat vaak ook veel voedingsvezels en dat is nog eens extra gezond. Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven snel en lang een verzadigd gevoel. Gevolg: minder snacken tussendoor!
Snel: Suiker, aardappelen en alle witmeelproducten
Snelle koolhydraten verhogen je bloedsuikergehalte in een flink tempo. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Ofwel, er ontstaat een jojo-effect met alle mogelijke gevolgen van dien (diabetes type-2). Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld suiker, aardappelen, maïs, en alles van witmeel. De meeste mensen eten te veel van dit soort koolhydraten. Zorg dat het niet voor jou geldt.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief