Isabelle Lebrocquy kreeg in 2011 te horen dat ze darmkanker had. Nadat ze schoon was verklaard, wilde ze een huis kopen. Maar dat ging niet door. De hypotheekverstrekker eiste een levensverzekering en die kreeg ze niet als ex-kankerpatiënt. Dat gaat nu, tot grote blijdschap van Isabelle en met haar vele anderen, veranderen.
“In 2011 werd er darmkanker bij me vastgesteld. De diagnose kwam in een vroeg stadium van de ziekte, wat zorgde voor goede behandelmogelijkheden. Na een zware operatie werd ik binnen een jaar – relatief snel – schoon verklaard. Vier jaar later werd ik genezen verklaard. Toch lukte het me niet om een huis te kopen”, vertelt de 54-jarige Isabelle aan RTL Nieuws.
Isabelle kreeg geen hypotheek
De hypotheekverstrekker stelde als voorwaarde voor de lening dat Isabelle een levensverzekering had. “Maar die kreeg ik niet, want ik had kanker gehad.”
Isabelle zet zich sinds 2014 samen met D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties in voor een ‘schone lei’-beleid. Dat houdt in dat ex-kankerpatiënten die ziektevrij zijn, na een bepaalde termijn niet meer aan hun verzekeraar hoeven te melden dat ze kanker hebben gehad als ze dat wordt gevraagd.
Torenhoge premie
En met succes: minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte vandaag (donderdag 12 december) bekend het ‘schone lei’-beleid in te voeren. Voor volwassenen zal een kankervrije termijn van tien jaar gelden. Voor mensen die minderjarig waren toen ze kanker hadden, wordt het vijf jaar.
Zes op de tien ex-kankerpatiënten lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bleek eerder uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld geen hypotheek of lening krijgen of moeten een torenhoge premie betalen.
Beeld: rtlnieuws.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief