Onze zuiderburen kregen vorige week van hogerhand het advies om dagelijks drie ons groente te verorberen. Dat is al 50 gram meer dan volgens de officiële richtlijn in ons land. Maar als het aan arts Barbara Havenith van de Vrouwenpoli in Boxmeer ligt, komt daar nog eens zoveel bij!
“Het gros van de Nederlanders eet niet of nauwelijks groente en voor je hormonen is het goed om zeer veel groente te eten. Niet de geadviseerde 250 gram, maar het liefst 500 gram per dag en niet alleen sla. En eet er goede vetten bij: olijfolie, boter vette vis, avocado, noten. Mensen denken dat ze enorm gevarieerd eten, maar als je het bijhoudt, kom je uit op hooguit dertig ingrediënten, terwijl honderd mijn voorkeur zou hebben. Al die verschillende voedingsmiddelen brengen ieder voor zich stoffen mee die de darmflora ondersteunen. Hoe meer verschillende stoffen, hoe diverser je darmflora wordt. En dat is belangrijk. Vanuit de natuur weten we dat diversiteit ecosystemen sterker maakt. Als je darmflora divers is, ben je minder kwetsbaar en die darmen spelen ook weer een rol bij de aanmaak van verschillende hormonen.”
Kruidenthee normaal in Duits ziekenhuis
Aldus Barbara Havenith in het oktobernummer van GezondNu. Ze is opgeleid als gynaecoloog en haar opvattingen komen in grote lijnen overeen met die van MMV. In de door haar opgerichte Vrouwenpoli brengt ze die samen met andere artsen in de praktijk.
Haar opleidingsplaats was in Duitsland omdat ze die in eigen land nauwelijks kon vinden. Daar kijkt ze met veel voldoening op terug. “De gezondheidszorg in Duitsland was niet zo dichtgetimmerd met richtlijnen. De patiënt als geheel stond centraal en gezondheid werd veel holistischer bekeken. Niemand stond gek te kijken van het gebruik van kruidenthee of etherische olie. Dat moet je in Nederland eens doen, dan krijg je het halve ziekenhuis over je heen.”
Met koolkompres ontsteking uitgeschakeld
Het ging nog verder. “In Duitsland leerde ik dat je bij borstontstekingen een koolkompres kunt inzetten. Dan kneus je een koolblad met een deegroller en dat blad stop je in je bh. Dat geef ik soms nog wel ‘op recept’. Laatst zag ik een patiënt die knobbels in haar borsten heeft. Ze wordt nauw gecontroleerd met mammografie en echo. Onlangs had ze weer een pijnlijke ontsteking, waarvoor ze al vaker antibiotica had gehad. Dus we probeerden het koolkompres en de ontsteking verdween.”
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief