Schoonheid komt van binnenuit, onderstreept topmodel Doutzen Kroes met haar vlog over een leverreiniging. Maar is een leverreiniging eigenlijk nodig? Dit orgaan staat toch juist bekend om zijn zelfreinigende vermogen?
Doutzen wil alles doen om de ‘beste versie van zichzelf’ te worden. Daarom doet ze aan het begin van 2020 haar eerste leverreiniging. Ter voorbereiding las ze het boek ‘Liver Cleanse’ van Andreas Moritz.
De reiniging duurt in totaal zeven dagen. De eerste vijf dagen eet ze alleen plantaardig voedsel en drinkt ze een liter appelsap per dag. Op dag 6 eet ze tot het middaguur en doet ze daarna een darmspoeling. Gevolgd door een bitterzoutoplossing en een glas grapefruitsap met olijfolie. Op dag 7 staat ze vroeg op, drinkt opnieuw de bitterzoutoplossing en dan is het twee uur later ‘party time’, aldus Doutzen.
Doutzen op het toilet
Kijkers zien Doutzen op het toilet zitten. Gechoqueerd door de toxische ‘steentjes’ die ze uit haar lichaam ziet komen. Zo groot als erwten, sommige kleiner, andere groter, zegt ze. In de vlog deelt ze de beelden ervan verwonderd met haar man. “Ze zijn niet heel groot, maar het zijn er wel heel veel”, zegt hij tegen haar, terwijl ze opstaat en opnieuw richting wc beent.
Op de sociale media ontstaat verwarring: zijn dit nu galstenen? En is het gezond om zo’n leverreiniging te ondergaan?
‘Alleen bij kanker’
Dokter Bertil de Klyn, arts voor integrale geneeskunde en Niet-Toxische Tumor Therapie in Ellecom, schrijft regelmatig een 2-daagse of 6-daagse leverreiniging (volgens dokter Nicholas Gonzales) voor om afvalstoffen kwijt te raken. Maar benadrukt hij: alleen bij de behandeling van kanker.
Bij de Gonzales-kuur wordt het appelsap gecombineerd met orthofosforzuur. Deze stoffen verdunnen de gal. “Het bitterzout werkt laxerend, zowel op de ontlasting als op de gal.” De olijfolie (en /of room) doen de galblaas en galgangen samentrekken, zodat afvalstoffen uit de lever en galblaas uitgescheiden worden.”
Volgens ‘poepdokter’ Nienke Gottenbos zijn dit overigens geen galstenen, zo beweerde ze in een bericht op Linda. Maar een combinatie van grapefruit, olijfolie en bitterzout. Dokter De Klyn spreekt dat tegen: “ De geelgroene, olieachtige steentjes bestaan vooral uit galstoffen en olie en vet.”
Is het gevaarlijk?
Voor gezonde mensen is een leverreiniging zonder gevaar, zegt dokter Bertil de Klyn. De bijwerkingen zijn niet ernstig. “Het is mogelijk dat je je niet zo lekker voelt als je ermee bezig bent: lichte misselijkheid, hoofdpijn en wat spierpijn. Dat komt doordat het lichaam bezig is opgeslagen afvalstoffen vrij te maken.”
De ervaringen van zijn patiënten zijn wisselend, ‘maar in het algemeen positief’. Dat blijkt ook uit een discussie over dit onderwerp op Facebook.
“Als je het vaker doet, komt er steeds meer los. Ik had eens een steen van 1,5 centimeter en een keer een toiletpot vol gruis”, aldus Inge.
Brigitte: “Ik heb het twee keer gedaan. Na de eerste keer voelde ik me beter, al duurde dat maar even. De tweede keer dacht ik dat ik doodging. Voor mij nooit meer.”
Marion: “Ik heb meerdere kuren gedaan met heel goed resultaat: sindsdien geen pindakaaskleur ontlasting meer en zelden vettig.”
Linda Woudstra, onderzoeker, en ervaringsdeskundig op het gebied van kanker (diagnose borstkanker in 2008) houdt van experimenteren, maar van een leverreiniging zag ze in al die jaren consequent af. Waarom?
Zelfreinigend orgaan
“Je stimuleert de lever om iets te doen wat ‘ie van nature niet doet. Daar moet je voorzichtig mee zijn”, aldus Woudstra. “Ik wil eerst weten hoe mijn lever en galblaas eraan toe zijn, voordat ik die organen forceer om afval te lozen. Wat als er toxische stoffen in het bloed terechtkomen? Daar is nog veel te weinig over bekend.”
“Zowel Andreas Moritz als Nicholas Gonzales zijn voor hun 60e overleden aan hartinfarcten. Zij deden voortdurend leverreinigingen. Dat geeft mij geen goed gevoel.”
In principe is de lever een zelfreinigend orgaan, redeneert Woudstra. “Veel mensen ondergaan behandelingen, omdat ze gezond willen blijven. En omdat het aanbod de vraag schept. Maar: niet alles wat kan, moet je per se uitproberen.”
Wanneer is een reiniging af te raden?
Dokter De Klyn: “Bij galstenen en bij leveraandoeningen raad ik het af, ook bij levermetastasen, omdat die gevolgen hebben voor de leverfunctie. Mensen, die veel reguliere medicatie gebruiken kunnen het ook beter niet doen. Dus ook niet bij chemotherapie of een andere vorm van therapie bij kanker, behalve hormoontherapie voor prostaat- of borstkanker. Dat is omdat de lever in die gevallen al belast is en beter niet extra geprikkeld kan worden.”
“Ook bij mensen met chronische diarree of te dunne ontlasting raad ik het niet aan, omdat het dan kan verergeren. En bij intolerantie voor vet moet je het ook niet doen om dezelfde reden.”
Nogmaals, zegt De Klyn: “Ik schrijf het alleen voor bij kanker. Bij ziekte speelt detoxificatie een rol. Ik zie geen reden waarom gezonde mensen, zoals Doutzen, het zouden moeten doen. De lever kan zichzelf schoon houden, zeker bij gezonde voeding.”
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voeding en gezondheid? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief. En wordt lid van MMV. Voor 35 euro per jaar ontvang je 10 x het ledenmagazine Uitzicht en hoge kortingen op relevante diensten en producten.
Beeld: Screenshot, gebruikt als citaat, bron: Doutzens Diaries
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief