Wil je minderen met koffie en zoek je een stok achter de deur? Doe mee aan het koffie-experiment van MMV dat vandaag begint. Het experiment is onderdeel van de MMV- training ‘Werken aan gezond leven’. ‘Leer jezelf kennen en doe inspiratie op bij elkaar.’
Veertien dagen geen koffie. Wat doet dat met je energie, stress, slaap en humeur?
Die vragen staan centraal tijdens het (online) koffie-experiment van MMV. Meedoen betekent: drie keer per dag noteren wat het niet-drinken van koffie met je doet. Als je het incidenteel wel drinkt, noteer je dat ook. ‘Doel is te ervaren wat er met je gebeurt tijdens deze veertien dagen’, legt onderzoeker Peter Voshol van het Louis Bolk Instituut uit.
Zelfonderzoek, nieuwsgierigheid naar jezelf, staat voorop. ‘Leer wat jouw lichaam je vertelt. De eerste dagen zijn wennen, maar vaak gaat het vanaf dag 4 of 5 zelfs beter. Een mooie kans om jezelf beter te leren kennen.’
Keuzehulp
Het experiment komt voort uit het project ‘Werken aan gezond leven’ waar MMV sinds 2018 in investeert. Werken aan gezond leven begint met zelfonderzoek. De online keuzehulp die de afgelopen maanden is ontwikkeld, neemt je daarin mee. ‘Iedereen kan en mag meedoen. Het kost nauwelijks tijd en je hoeft er de deur niet voor uit’, aldus MMV-onderzoekscoördinator Anne-Marie Poorthuis.
In de keuzehulp kan je eventueel het verhaal rondom jouw ziekte en gezond leven in kaart brengen. Welke gebeurtenissen en/of gedachten staan daarbij voor jou centraal? Waaraan heb je behoefte? De keuzehulp helpt je op weg in het denkproces.
Onderzoekslab
Alles wat je invult in de keuzehulp blijft privé, tenzij je aangeeft dat het (geanonimiseerd) gebruikt mag worden in het MMV-onderzoekslab. Op deze manier kunnen ook andere mensen kennis nemen van jouw ervaring en hier mogelijk hun voordeel mee doen.
Een onderzoekslab is een patiëntenlaboratorium waar ‘n=1’ informatie (data van 1 persoon) gebruikt kan worden voor onderzoek. Onder het motto: velen n=1’tjes maken één grote. Dit is een manier van onderzoek die mogelijkheden biedt om het effect van leefstijlinterventies te meten.
Poorthuis en Voshol hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan dit experiment. Om mee te doen, hoef je geen patiënt te zijn. De keuze viel op koffie vanwege de laagdrempeligheid. ‘Geen koffie meer drinken kun je zien als een verandering in leefstijl, maar ook als een aanpassing van je voedingspatroon ‘, zegt Voshol.
Koffie is in de Niet-Toxische Tumor Therapie slechts incidenteel toegestaan, het Moermandieet staat koffie niet toe. Wie geen koffie drinkt, kan over een paar weken deelnemen aan een mini-onderzoek naar de eigen zorgomgeving. Ook eigen experimenten zijn mogelijk. ‘Laat ons zien en horen wat je nodig hebt en ook wat je ervaringen zijn met de keuzehulp. We zijn heel benieuwd.’
Zo doe je mee
- Ga naar de webpagina www.gezondlevenmetkanker.nl.
- Registreer je als gebruiker van de keuzehulp.
- Kies mijn experimenten, klik op standaard experiment, dan op koffie en dupliceer dit experiment.
- Noteer nu veertien dagen drie keer per dag wat het al dan niet drinken van koffie doet met je energie, stress, slaap en humeur.
- Mogen jouw gegevens anoniem gebruikt worden voor onderzoek? Maak je experiment dan na afloop van de 14 dagen openbaar (uiterlijk tot 15 juli 2020).
- Je kunt dit experiment ook vaker doen. Dupliceer dan je experiment en begin opnieuw.
Wat wil jij onderzoeken?
Wat voor experiment zou jij willen doen? Mail je ideeën naar Anne-Marie Poorthuis, de onderzoekcoördinator: onderzoekcoordinator@mmv.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief