Jarenlang is geprobeerd de consument de helpende hand te bieden in de supermarkt door producten te voorzien van een groen dan wel een blauw vinkje. Leuk bedacht, dat wel. Jammer alleen dat bijna niemand precies snapt hoe het werkt. Het nieuwe voedselkeurmerk Nutri-Score moet aan alle verwarring een einde maken maar of het echt gaat scoren, is nog maar zeer de vraag.
Bij de vinkjes wil groen zeggen dat er sprake is van een gezond basisproduct. Het bevat belangrijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Producten die minder goed voor je zijn maar wel de betere keuze zijn binnen de betreffende productgroep, komen voor het vinkje met de blauwe cirkel in aanmerking. Voorbeelden zijn snacks met minder calorieën en frisdrank met minder suiker.
Geen twee maar vijf kleuren
Nutri-Score, het nieuwe voedselkeurmerk dat binnenkort moet worden ingevoerd, werkt niet met twee maar met vijf kleuren. Of de consument daar bij gebaat is, biedt stof tot veel discussie. En dat is nog zwak uitgedrukt. Wetenschappers en andere deskundigen overhandigden deze week een brandbrief aan staatssecretaris Blokhuis, waarin ze hun bezwaren tegen het nieuwe keurmerk onderbouwen.
Het lijkt zo simpel: met behulp van een logo in vijf kleuren kun je in één oogopslag zien hoe gezond een product is. Groen betekent heel gezond, rood is ongezond. Ideaal, toch?
Citroenthee ongezonder dan pizza?
Maar in praktijk blijkt dat tegen te vallen. Want welk product krijgt welke kleur? Citroenthee wordt door het keurmerk bijvoorbeeld als ongezonder aangemerkt dan een diepvriespizza. Belachelijk, vindt een aantal wetenschappers. In hun brandbrief verzoeken ze de staatssecretaris van de invoering af te zien.
In het radioprogramma Nieuws en Co legt lector Voeding en Gezondheid Annet Roodenburg uit waar de bezwaren precies zitten. Het grootste probleem is dat niet alle ‘groene’ producten onderdeel zijn van de Schijf van Vijf, vertelt Roodenburg, en dat schept verwarring.
“Als consumenten in de supermarkt al die groene producten kiezen, eindigen ze met een mandje vol met mogelijk ook heel veel ongezonde producten. Dat is waar wij ons zorgen over maken.”
Gezonde keuze ondanks zout en vet
De deskundigen zijn kritisch over de criteria die worden gebruikt om te bepalen hoe een product scoort. Zo kan een diepvriespizza – die vol zit met zout en vet – toch als gezonde keuze worden aangemerkt, omdat er ook bijvoorbeeld groente op zit. En andersom kan iets ‘gezonds’ als fruitthee juist behoorlijk slecht scoren, terwijl er maar heel weinig calorieën in zitten.
Kortom, het laatste woord is er nog niet over gesproken. Roodenburg is wel positief over de reactie van de staatssecretaris toen hij de brandbrief in ontvangst nam: “We voelen ons gehoord, we denken dat we serieus genomen worden hierin.” Eind deze maand neemt Blokhuis een besluit over het keurmerk.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief