Kinderen die meer bewegen, hebben als jong volwassene minder depressieve symptomen dan inactieve jongeren. Dat rapporteren Britse gezondheidswetenschappers deze maand in The Lancet, na analyse van langlopend bevolkingsbevolkingsonderzoek. Duits onderzoek toont aan dat intensieve inspanning het brein anders beïnvloedt dan lichte inspanning.
Gemotiveerd door de toename van depressie onder adolescenten, doken onderzoekers van de University College London en de universiteit van Bristol in de data van ALSPAC studie. Ze selecteerden ruim vierduizend achttienjarigen waarvan depressie scores (CIS-R) beschikbaar waren en informatie over de mate van in/activiteit en het verloop daarvan over zes jaar. Elk uur meer inactief gedrag ging samen hogere depressiescores.
Omgekeerd scoorden actieve kinderen later het laagst op de depressieschaal. Daarmee is het verband tussen depressie en fysieke activiteit aangetoond. Maar het blijft de vraag in hoeverre dat verband oorzakelijk is. Met andere woorden, worden we depressief van inactiviteit of worden we inactief door een aanleg voor depressiviteit?
Verschillende interventiestudies tonen overigens een positief effect van hardlopen op het verloop van milde tot matige depressie.
Beweging in de hersenen
Maakt het voor de hersenen nog uit hoe intensief de lichamelijke oefening is? Ja, zegt Angelika Schmitt, hoofdauteur van een artikel in vakblad Brain Plasticity. Aan de Sportuniversiteit Keulen analyseerde haar onderzoeksgroep hersenscans van achttien mannelijke atleten; in rust, na laag-intensieve en na hoog-intensieve inspanning. Uit de fMRI-beelden bleek dat het soort van inspanning van invloed is op verschillende hersengebieden.
Dertig minuten laag intensieve inspanning – wandelen – activeerde netwerken die te maken hebben met cognitieve processen en aandacht. Een zelfde tijd hoog intensief bewegen – rennen – activeerde netwerken waar zich de affectieve en emotionele processen concentreren. Daarbij ging intensieve inspanning samen met een afname van activiteit in het motorische gebied.
Aan de hand van vragenlijsten bepaalden de onderzoekers het gevoelde effect bij de atleten. Zowel hoog als laag-intensive inspanning zorgden voor een significant toename in positieve stemming en weinig verandering in negatieve stemming. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen: ga lekker wandelen om de zaken op rijtje te zetten en doe een snelle duurloop voor het wakker schudden van warme gevoelens.
Angelika Schmitt verwacht dat deze techniek ‘grote impact krijgt op het ontrafelen van interacties tussen lichaam en hersenen’. Bijvoorbeeld op het begrip van ‘de dynamische veranderingen in hersenstructuur en –functie die samengaat met de transitie van een zittend bestaan naar een gezonde leefstijl’.
Volgens de auteurs suggereert hun studie bovendien dat lichamelijke oefening een rol kan hebben in de behandeling van neurologische en psychiatrische afwijkingen.
Beeld: Rineke Privé
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief