Ik kreeg laatst een boekje in handen met de titel ‘Denk je vrij’, geschreven door Fred Sterk en Sjoerd Swaen. Een lezenswaardig schrijfsel. Er staan leuke dingen in zoals: ‘Wanneer pijn, verdriet en ongewenste gevoelens je lastig vallen, denk dan aan een denkbeeldige behulpzame OMA.’
Oma’s geven in het algemeen goede adviezen en beschikken over een onuitputtelijke hoeveelheid troost en liefde. Door de levenservaring van oma weet zij universele waarheden om te zetten in praktische adviezen die voor een ieder hanteerbaar zijn. Ik geef ze u door:
1. Open aandacht voor de pijn houden. In plaats van pijn te overdrijven of te negeren kun je haar ook accepteren. Het is als het ware een eerlijke ontmoeting met jezelf.
2. Meer mensen lijden, je bent nooit alleen. Raak niet geïsoleerd met je pijn. Veel mensen hebben pijn en lijden. Niemand heeft iets verkeerd gedaan. Vervang je verwijten door vergeving.
3. Altijd aardig blijven en troosten. Zelfcompassie vermindert stress en is goed voor je zelfvertrouwen. Als je van jezelf afdwaalt, keer je gewoon weer terug. Ontspan, troost en laat los.
Richt je op je sterke kanten. Echt, je hebt er meer dan je denkt
Veel mensen maken zich druk om van alles en nog wat. Uit een onderzoek blijkt dat veel mensen ontevreden zijn over zichzelf. Dat is mede een gevolg van de tijd waarin we leven. Wie kan voldoen aan de hoge verwachtingen? Om die reden is het belangrijk om zelf het heft in handen te nemen. Verlaat de gedachten van de grote plannen en meeslepende ervaringen en overweldigende momenten. Wees simpelweg tevreden met jezelf. Of zoals ik in het boekje las:
‘Gun jezelf ruim de tijd om te groeien, bepaal je doel en leer het eindresultaat los te laten tot je het vanzelf mag oogsten’
Hoe je dat doet? Door je iedere dag af te vragen waar je vandaag dankbaar voor bent, blij mee kunt zijn en trots op bent. Kortom, wees tevreden met jezelf en hetgeen je doet. Geef iedere dag een gelukscijfer. Geluk heb je voor groot deel in eigen hand. Het is een kwestie van tegen jezelf zeggen dat je vrijblijvend aan de slag gaat en er het beste van probeert te maken. Waarom lukt dat vaak niet? Omdat veel mensen worstelen met het activeren van hun talenten. Richt je op je sterke kanten. Echt, je hebt er meer dan je denkt. Wanneer je hierin slaagt is dat goed voor je stemming en je krijgt meer oog, ontzag en bewondering voor wat wél mogelijk is. Zo voeg je waarde toe aan jezelf.
In ‘Het vrije brein’ van Idriss Aberkane las ik dat veel mensen zichzelf aanpraten of laten aanpraten dat er iets mis met hen is. Dat is desastreus. Overdreven (aangeprate) verwachtingen, verwijten en frustratie hebben een verwoestende uitwerking. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben goed zoals ik ben, ik zorg dat ik in een positieve flow blijf door me niets aan te trekken van wat anderen tegen me zeggen en vooral wat ik me zelf aanpraat én ik maak mijn aandacht vrij en richt me onbelemmerd op hetgeen feitelijk gebeurt’. In het ruime aanbod van goedbedoelde adviezen kan dat laatste mensen die ziek zijn of een verontrustende diagnose hebben gekregen helpen om weerbaar te blijven.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief