De MMV-ledendag 2020 kon als gevolg van de coronamaatregelen op 31 oktober niet gezamenlijk beleefd worden. Het online alternatief had ook positieve kanten. Bijvoorbeeld dat de lezing van Veronique van Zeeland nu in studiokwaliteit beschikbaar is. De helder vormgegeven basisbeginselen van het Moermandieet zijn sinds gisteren op YouTube voor iedereen te bekijken.
Veronique van Zeeland is de stem achter de MMV-Voedingslijn, waar leden terecht kunnen met specifieke vragen rondom het Moermandieet. Ze studeerde biochemie en natuurvoedingskunde. Leden die als vrijwilliger voor MMV actief zijn, kennen haar van informatiebijeenkomsten en trainingsdagen.
De in de loop der jaren opgedane kennis en ervaring vloeide uit in een duidelijk gestructureerd verhaal waar ‘beginners’ meteen mee aan de slag kunnen. Voor ‘gevorderden’ is het een bruikbaar middel om de ingesleten eetgewoonten aan te toetsen. Van Zeeland koos bewust voor de samenhang van het grote geheel, in plaats van uit te wijden over de werking van afzonderlijke micronutriënten.
‘Deze lezing geeft algemene informatie over hoe het Moermandieet er in de praktijk uitziet. Het is géén individueel voedingsadvies’, benadrukt ze in een telefonische toelichting. Ook de toepassing van supplementen valt buiten het bestek.
Pijlers
‘Eet alleen voeding die werkelijk voedt.’ En ‘laat achterwege wat belastend is’. Dat is het fundament onder een voedingswijze die in principe op één A-4’tje past; maar waar, gelukkig voor mensen die van lekker eten houden, oneindig mee te variëren is. Van Zeeland schets de contouren van het dieet aan de hand van vier pijlers: groenten en fruit, zuivel en ei, brood en granen, olie en vet.
Vergeleken met de 250 gram die het Voedingscentrum adviseert en zeker vergeleken met de 130 gram die de volwassen Nederlander gemiddeld genomen consumeert, zijn de 500 tot 800 gram groenten van het Moermandieet ‘ruime hoeveelheden. Maar ook weer niet ondoenlijk.’ Wie moeite heeft dat te geloven, is na vijftig minuten geïnspireerde tips en trucs waarschijnlijk een stuk optimistischer.
‘Voedsel dat niet baat, schaadt’
Het belang van biologisch (dynamisch), de functie van vers geperste groentesappen, rauwkost, bladgroenten, kiemgroenten, rauwmelkse (boeren)kaas, biogarde en kefir, rauwe eidooier, desem, inweken, koud geperste olijfolie en boter: alle elementen van de meest volwaardige voedingswijze ter wereld komen aan bod.
Gelardeerd met praktische tips. Hoe de broodnodige variatie betaalbaar te bemachtigen is bijvoorbeeld. ‘Dat lukt heel makkelijk als je mee eet met het seizoen.’ En hoe weet je welke groente in het seizoen is? ‘Die zijn meestal in de aanbieding.’
Pijlen
Naast de vier pijlers plaatst Van Zeeland vier gekleurde pijlen. Met in de groene top de producten die sterk de voorkeur hebben. Geel in het midden, in volgorde van belangrijkheid, de producten die bij gelegenheid als alternatief kunnen dienen voor de groene top. Zoals voorsneden groenten, groenten uit pot, diepvries en als laatste groenten uit blik.
In het rood onderaan, de hoog bewerkte productgroepen die het lichaam slechts belasten en geen enkel goed doen. Supermarktbrood behoort daar meestal toe en kant-en-klaar, sauzen en vruchtensappen altijd.
Aandacht ook voor de juiste bereidingswijzen en voor eetcultuur. Alleen met zorg en liefde komen de ingrediënten tot hun recht. Met aandacht en rust te genieten. Liefst elke hap. Al zal de tijd daar niet zelden voor ontbreken. Van Zeeland: ‘Probeer je aan te wennen van elk gerecht tenminste de eerste twee happen heel bewust te ruiken, proeven, kauwen en aan te laten komen in je lichaam.’
Want hoe gezond ook, niet alles bekomt altijd even goed. ‘Negeer nooit het effect van de maaltijd’, adviseert Van Zeeland. ‘Zwaar op de maag, een opgeblazen gevoel, er zijn allerlei signalen die er op wijzen dat er sprake kan zijn van verteringszwakte, intoleranties of allergieën. En daar moet je wat mee. Want voedsel dat niet baat, schaadt.’
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief