Dit voorjaar geniet MMV-lid José Eltink (59) eindelijk van de daslookzaadjes die ze de afgelopen drie jaar in haar tuin plantte. Ze kreeg ze van MMV-kruidendeskundige Marry Foelkel die er een sport van maakt om zeldzame planten van de rode lijst te halen. ‘Samen vergroten we de biodiversiteit.’
Marry Foelkel, Uitzicht-columnist en beheerder van een medicinale kruidentuin in Beekbergen, deelt graag zaadjes uit om zeldzame planten van de rode lijst te krijgen. Op deze lijst staan 530 plantensoorten: 37 procent van de in totaal 1432 wilde plantensoorten die in Nederland voorkomen. Bezoekers of deelnemers van een cursus geeft Marry vaak enveloppen met zaadjes mee. Ook stuurt ze mensen zaden toe wanneer ze aan zichzelf gefrankeerde enveloppe opsturen (onderaan dit artikel staat het adres). Vorig jaar september publiceerde MMV nog een bericht over Marry’s actie rondom een andere zeldzame plant, de zwartmoeskervel.
José kreeg na een bezoek aan de kruidentuin van Marry verschillende zaden, planten en struiken gekregen, waaronder zaadjes van de daslook en een stekje van de daslookplant. Ik heb ze in de moestuin bij elkaar gezet. Het stekje deed het meteen goed, maar van de zaadjes kwam niets op.’ Ieder jaar stuurde ze een nieuwe aan zichzelf geadresseerde enveloppe. Hoe meer ze zou zaaien, hoe groter immers de kans dat het een keer zou lukken. ‘Marry zei steeds dat ik geduld moest hebben, dat het zeker twee à drie jaar duurde voor het zaadje tot een daslookplantje zou uitgroeien.’ Marry had gelijk, vertelt José: ‘Wat komt er nu boven de grond rondo het stekje van de daslookplant? Wel zeventig kleine scheutjes van daslook. Heerlijk om pesto van te maken. Ook zijn de blaadjes lekker door de sla.’
Lelies van de velden
Net als ui en tulp behoort daslook tot ‘de lelies van de velden’, aldus Marry. Allium ursinum is de Latijnse naam, afgeleid van ursus wat ‘beer’ betekent. In Duitsland noemen ze het ‘Bärlauch’. Wanneer beren in het vroege voorjaar uit hun winterslaap ontwaken, gaan zij direct op zoek naar de bollen van de daslook. Die werken ontgiftend. ‘Zelf ben ik vooral gecharmeerd van de groene blaadjes die eind februari boven de grond komen. Die bevatten minstens zoveel heilzame stoffen als de bol. Dit heerlijke kruid ruikt en smaakt naar knoflook, maar dankzij de chlorofyl zonder de geurende bijwerking van knoflook’, aldus Marry.
Daslook groeit in de schaduw van humusrijke bossen, langs vochtige, kalkrijke rivieren en beken. ‘De witte, sterachtige bloemetjes zijn eetbaar en decoratief in groene soep. Het blad van daslook lijkt op dat van lelietjes-van-dalen.’
Het groene daslookblad is rijk aan vitamine B1, C en A, ijzer, magnesium, mangaan, selenium en vooral zwavelverbindingen. ‘Het hoge zwavelgehalte werkt preventief tegen ontstekingen en bloedklontering. Verder staat de ‘wilde knoflook’ bekend om een bloeddruk- en cholesterolverlagend werking. Je kunt er tinctuur van maken of het blad invriezen, zodat je het hele jaar profijt hebt van deze krachtige plant. Maar voorlopig kan het vers op brood of verwerkt worden in pesto en salades.’
Recept voor daslookpesto
Ingrediënten:
handvol zonnebloempitten, handvol daslook, bieslook of slangenlook, snufje zeezout, 2 el olijfolie of pompoenpitolie
Bereidingswijze:
Maal of vijzel de zonnebloempitten, snijd de loken fijn en roer alle ingrediënten door elkaar. Onder de olie is de pesto ruim 14 dagen te bewaren.
Tip: met een paar eetlepels biogarde, een eetlepel citroensap of sinaasappelsap tover je de pesto om tot een lekkere dressing.
Ook zaadjes ontvangen?
Door het planten van zaden in je eigen woonomgeving vergroot je de biodiversiteit in je eigen tuin, en behoud je zeldzame planten in Nederland. Stuur een envelop met daarin een gefrankeerde retourenvelop naar Marry’s Kruidentuin, Engeland 25, 7361 CS in Beekbergen en ontvang gratis zaadjes van de daslook of iets anders dat Marry voorhanden heeft.
“3 mei 2010, Daslook” by Sierag is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief