Fabrikanten van voedingsmiddelen maken goede sier door hun waar aan te prijzen als glutenvrij terwijl de betreffende producten van nature helemaal geen gluten bevatten. Voorbeelden zijn worst, rijstwafels en kaas.
Verschillende supermarkten bieden glutenvrije versies aan in het schap “vrij van”. Maar in worst, rijstwafels en kaas zitten helemaal geen gluten. De consument moet voor deze glutenvrije producten wel dieper in de portemonnee tasten.
Verboden
De Volkskrant van afgelopen zaterdag gaat uitgebreid in op de huidige populariteit van glutenvrije producten. Vorig jaar steeg de omzet met 25 tot 40 procent. Er is zelfs sprake van een wereldwijde trend. Die gaat zover dat de Australische overheid pinda’s op crèches en scholen heeft verboden.
De Volkskrant vindt al die waarschuwingen voor gluten zwaar overdreven. Overgevoeligheid voor gluten zou vooral tussen de oren zitten. Een uitzondering maakt de krant voor coeliakie- patiënten. Dat zij er niet tegen kunnen, is medisch te verklaren.
Kruistocht
In Amerika voeren bekende figuren uit de muziek- en tv-wereld een ware kruistocht tegen gluten. Een weekje glutenvrij zou zowel voor je huid als voor je mentale en fysieke gezondheid gunstig uitpakken. “Glutenfree is the way to be”, luidt het devies.
beeld: headtotoewellness.weebly.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief