Het heeft zo’n goede naam, chocolade. Vooral de donkere, daar kun je onbekommerd van smullen. Maar niet heus. Chocolade heeft in korte tijd zijn onschuld verloren.
Eerst verscheen er chocolade op de markt met een cacaopercentage dat opliep tot 85 of zelfs 90 procent. Het verwierf zich een gezond imago, niet alleen vanwege het hoge percentage aan cacao maar ook vanwege het lage gehalte aan koolhydraten. Het deed foodies, degenen dus die gezond willen eten, gretig in het chocoladeschap grissen. De grootgrutters speelden er handig op in. De keuze is vandaag de dag reuze.
Helaas zijn er donkere wolken aan de hemel verschenen
Uit een onderzoek door ABN Amro bleek onlangs dat Nederlanders minder suikerwaren zijn gaan eten, maar juist veel meer chocolade. Terwijl het aantal snoepwinkels sinds 2005 met een kwart is gedaald, is het vloeroppervlak van in chocolade gespecialiseerde winkels verdubbeld. Helaas zijn er donkere wolken aan de hemel verschenen.
Er zijn stapels onderzoeken die als uitkomst hebben dat chocolade o zo gezond voor ons is. Dat liet de consument zich geen twee keer zeggen. De laatste tijd is echter aan het licht gekomen dat het gros van die onderzoeken door grote concerns is betaald. Ze hadden, anders gezegd, een gewenste uitkomst. Die onderzoeken zijn hooguit goed voor de papierversnipperaar.
Mythevorming rond chocola zeer hardnekkig
Chocolade is in werkelijkheid helemaal niet zo’n superfood. Wie de etiketten bestudeert, kan zelf vaststellen dat er zelfs in donkere chocola meer suiker zit dan menigeen lief is. De MMV-Voedingsmiddelenlijst voegt daar nog een bezwaar aan toe. Cacao bevat hele gezonde stoffen, maar ook stofjes die we niet te vaak binnen moeten krijgen. “Wie cacao gebruikt, doet er verstandig aan weinig te gebruiken en niet te vaak. Kijk vooral hoe uw lichaam hierop reageert.” Dat is andefe taal dan die in die ronkende zogenaamd wetenschappelijke rapporten.
NRC grijpt in een vorige week verschenen overzichtsverhaal terug op een stokoude anekdote die wil dat de Azteekse keizer Moctezuma zo’n vijftig kopjes cacaodrank per dag nuttigde om zijn harem tevreden te kunnen houden. En naar verluidt gaf Madame du Barry haar minnaar Lodewijk XV bij wijze van afrodisiacum ook graag een kopje warme chocola. Mythevorming rond chocolade is dus niks nieuws en zeer hardnekkig.
Beeld: wikihow.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief