Veel kankerpatiënten zijn doodziek van chemo. Des te schrijnender is het dat gemiddeld driekwart van de patiënten voor niks wordt behandeld.
Dat komt doordat artsen niet weten bij wie de ziekte terugkeert. Daarom adviseren ze grote groepen mensen een bepaalde behandeling te volgen, ook al is die loodzwaar.
Onderzoek naar minder zware behandelingen
Er is tegenwoordig veel kankeronderzoek naar wat specialisten “de-escalatie” noemen. Dat betekent dat oncologen niet meer de meest intensieve behandelingen geven. Zij willen nu groepen selecteren die met minder zware behandelingen toe kunnen, zo meldt het Parool. Een van die groepen betreft patiënten die geopereerd zijn aan darmkanker.
Bij 35 van de 100 darmkankerpatiënten keert ziekte terug
Van de 100 darmkankerpatiënten bij wie een tumor is weggehaald en bij wie kanker in de lymfeklieren dichtbij de tumor zit, treedt de ziekte bij 35 van hen opnieuw op als zij geen chemotherapie zouden krijgen. Vooraf voorspellen welke mensen dat zijn, lukt (nog?) niet.
Het aantal patiënten dat recidiveert, kan echter halveren tot 17 procent als bij alle 100 darmkankerpatiënten chemo wordt toegepast. Die 100 mensen krijgen chemotherapie om 17 patiënten te redden, en doen dat omdat zij zelf kans lopen slachtoffer te zijn.
Zij werden tot nog toe doorgaans behandeld met een half jaar chemo met alle nare gevolgen van dien. In Amerika gepresenteerde internationale onderzoeken tonen nu aan dat voor sommige patiënten drie maanden al voldoende is.
De kans dat de darmkanker drie jaar na de behandeling terugkeert is volgens de onderzoeken bij een chemobehandeling van drie maanden amper een procent kleiner dan wanneer iemand de lange therapie volgt. Vandaar dat artsen gestart zijn met patiënten te bespreken om de chemobehandeling te halveren. De Amsterdamse ziekenhuizen AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek, die gespecialiseerd zijn in kankergeneeskunde, zijn al begonnen met het omgooien van de behandelplannen van patiënten.
Winst voor patiënt is groot
Ook andere Nederlandse kankerinstituten zijn er mee bezig. De overige Nederlandse ziekenhuizen zullen binnen afzienbare termijn op korte termijn volgen.
De winst voor patiënten is groot. Zij zijn minder lang ziek van de bijwerkingen. Bovendien hebben de bijwerkingen van een chemobehandeling een opstapelend effect, zodat het voordeel van halveren groter is dan de helft.
Oncologen verwachten meer van dit soort radicale veranderingen in de kankergeneeskunde, ook voor andere soorten kanker.
Beeld: medgurus.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief