Krijgen we bij elke slok kraanwater die we drinken, een beetje antibiotica of paracetamol binnen? Dat zou zomaar kunnen want er verdwijnen massaal medicijnresten in het toilet die uiteindelijk in kleine concentraties in ons drinkwater terecht komen.
De medicijnresten in ons oppervlaktewater nemen in rap tempo toe, meldde het consumentenprogramma Radar deze week. Een van de oorzaken is de vergrijzing: oudere mensen slikken meer medicijnen. Resten daarvan plassen of poepen we uit en kunnen niet voldoende uit het drinkwater worden gefilterd.
Per jaar komen in ons land 140 ton medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht
Het kromme is dat wettelijke normen ontbreken. Per jaar komem in ons land 140 ton medicijnresten via waterzuiveringinstallaties in ons oppervlaktewater terecht. Dan komt er ook nog eens het nodige via rivieren en kanalen uit het buitenland. De rest lozen dieren. In de vorm van mest komt het in het milieu terecht en uiteindelijk in ons drinkwater.
Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een wereldwijde toename. In 20 jaar tijd zijn de concentraties tien tot 20 keer hoger geworden. In Nederland is die toename lager maar dat mag geen reden zijn om rustig achterover te leunen want ook voor ons land wordt een verdere toename verwacht.
Ook resten van chemokuren
Het rijksinstituut dat waakt over onze gezondheid, het RIVM, maakt zich zorgen, temeer omdat slechts op een beperkt aantal medicijnresten in ons drinkwater wordt gemeten. In totaal worden er 2000 medicijnen geslikt. Slechts een fractie wordt gemeten.
Medicijnresten hebben in de eerste plaats effect op het leven in de natuur: organismen die van geslacht veranderen, vissen die agressiever worden en dergelijke. Een antibioticum is een van de beruchtste. Die verstoort niet alleen de werking van zuiveringsinstallaties maar komt uiteindeindelijk in ons drinkwater. De resistentie voor antibiotica neemt hierdoor toe. Andere beruchte zijn diclofenac en de resten van chemokuren. Die zijn zeer giftig. De gevolgen voor ons drinkwater moeten nog verder worden onderzocht.
drinkwaterplatform.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief