Prof. Casper van Eijck kan verder. Dat is te danken aan de stichting Support Casper, die geld inzamelt voor zijn baanbrekende project. Doel is alvleesklierkanker beter te kunnen bestrijden.
De Rotterdamse hoogleraar chirurgie werd enkele jaren geleden geconfronteerd met een veearts uit het noorden van het land en een van diens cliënten. Beiden hadden geleden aan een onbehandelbare vorm van alvleesklierkanker. De veearts had zich op internet georiënteerd op behandelmogelijkheden elders in de wereld en was daar tegengekomen dat sommige Aziatische ziekenhuizen hun patiënten injecteren met bepaalde virussen. En met succes. Omdat de veearts toch niets te verliezen had, besloot hij zich in te spuiten met het vogelgriepvirus. Hij genas op wonderbaarlijke wijze. Hetzelfde gold voor de andere man.
Alvleesklierkanker is de meest dodelijke vorm van kanker in Nederland. Dagelijks sterven er acht tot tien mensen aan. De kans op herstel is klein. Slechts zeven procent van de patiënten blijft langdurig leven. De meesten sterven binnen een half jaar na de diagnose.
Mogelijk ook baanbrekend voor andere ziekten
Naar aanleiding van het relaas van de noorderlingen riep Van Eijck, die gespecialiseerd is in alvleesklierkanker, een werkgroep in het leven met experts uit het hele land. Dankzij de gelden van de stichting Support Casper komt er nu een speciale units in het Erasmus MC beschikbaar waar oncolytische virussen kunnen worden gekweekt. De virussen zijn bedoeld om tumorcellen uit te schakelen, en worden als het ware afgericht.
Een nieuwe behandeling van alvleesklierkanker komt daarmee een stuk dichterbij.Sinds het najaar van 2015 is de campagne Support Casper in het leven geroepen om mensen bewust te maken van alvleesklierkanker en om geld in te zamelen voor nieuwe vormen van behandeling. Allerlei bekende Nederlanders ondersteunen de campagne, zoals tv-vrouw Astrid Joosten en topcoach Ronald Koeman. Laatstgenoemde kent Van Eijk nog van zijn Rotterdamse tijd want behalve hoogleraar is hij ook clubarts van Feijenoord.
De kweek-units in het Erasmus MC moeten eind 2019 klaar zijn. De zogeheten viro-immunotherapie is mogelijk niet alleen baanbrekend voor alvleesklierkanker, maar ook voor andere moeilijk te behandelen vormen van de ziekte.
Doel van het onderzoek van Van Eijk is naar eigen zeggen dat het lichaam zelf aan de slag kan om de tumorcellen te verslaan. Hetzelfde wat Cornelis Moerman voor ogen stond.
In december 2016 publiceerde Uitzicht een interview met Van Eijck.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief