Medicinale cannabis wordt in ons land vooral gebruikt bij chronische pijn, spanning of angst, verlies van eetlust, depressie of slaapproblemen. Dat zegt dr. Arno Hazekamp, expert op dit gebied.
Hij werd geïnterviewd door de redactie van het blad Fytotherapie, dat deze zomer een themanummer uitbracht over het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden. Behalve voor het bestrijden van aandoeningen wordt cannabis ook wel ingezet bij bijvoorbeeld kanker, aids, multiple sclerose, neuropathische pijn, glaucoom en het Gilles de la Tourette-syndroom. Het doel is dan het verlichten van de klachten van de patiënt.
Verzamelnaam
Cannabis is een verzamelnaam voor allerlei wietsoorten. Vanwege de psychoactieve stoffen in de meeste cannabisplanten mag cannabis in Nederland niet worden geteeld en verhandeld (maar weer wel verkocht, via de gelegaliseerde coffeeshops).
Voor medicinale cannabis is in ons land een uitzondering van kracht. Artsen mogen het bij bepaalde klachten voorschrijven, waarna de apotheek het kan bestellen. Een bedrijf in Groningen, dat over een vergunning beschikt, kan het leveren. De bestellijn loopt via de apotheek Transvaal in Den Haag, die uitsluitend verstrekt op doktersvoorschrift.
Mediwiet
Die route is niet populair omdat de ‘officiële’ cannabis onvoldoende werkzaam zou zijn. Veel patiënten geven de voorkeur aan cannabis van de stichting Mediwiet of van de coffeeshop. Die laatste is overigens duurder dan de ‘officiële’ cannabis.
Sterk in opmars is de CBD-olie, eveneens een cannabisproduct. Het wordt toegepast bij tal van klachten. Het voordeel van CBD-olie is dat er geen hallucinerende stoffen in zitten. Daardoor kan het ook veilig aan kinderen worden gegeven, bijvoorbeeld bij epilepsie.
De olie wordt gemaakt door een sterk geconcentreerd extract van cannabis geheel in te dampen, en het plakkerige restant op te lossen in een eetbare olie. Hazekamp heeft ervoor gezorgd dat CBD-olie (onder de naam Bedrocan) nu ook via de huisarts te verkijgen is.
Veel variëteiten
Hoewel het College van Zorgverzekeringen de cannabisproducten in 2003 niet in het basispakket opnam, zijn er in de loop der jaren steeds meer zorgverzekeraars medicinale cannabis gaan vergoeden maar dan wel via een aanvullende polis. Een van de redenen waarom steeds meer verzekeraars het vergoeden, is dat cannabis vaak goedkoper blijkt dan de gangbare geregistreerde medicijnen. In veel gevallen vraagt de patiënt er zelf om.
Het einde van het onderzoek naar de toepassing van cannabis is volgens Hazekamp, die promoveerde op medicinale cannabis, nog niet in zicht. “Er zijn veel ziektes en veel typen patiënten; door middel van de verschillende variëteiten kunnen steeds meer mensen geholpen worden.”
Kanker
Ook kanker wordt genoemd als een van de mogelijke ziekten waartegen cannabis kan worden ingezet. Wetenschappelijk is bewezen dat enkele bestanddelen van cannabis een antikankerwerking hebben. Het gaat dan wel om stoffen met een hallucinerende werking (zogeheten THC). “Gelukkig ontwikkelt zich bij regelmatig en verantwoord gebruik al vrij snel een tolerantie tegen high worden, en veel minder tegen de lichamelijke effecten”, aldus Hazekamp.
De afgelopen jaren kwam medicinale cannabis in het middelpunt van de belangstelling te staan vanwege het nu al legendarische herstel van darmkankerpatiënte Monique Posthumus. Haar ziekte verkeerde in het laatste stadium (IV). Palliatieve chemo was voor haar geen optie omdat ze er heel erg ziek van werd. Ze nam haar toevlucht tot cannabis in de vorm van wietolie en dan in hoge doseringen. Tot grote verbazing van haar artsen was ze al spoedig vrijwel kankervrij. Deze zomer ging haar toestand alsnog achteruit. Een maand geleden overleed ze.
MMV-magazine Uitzicht zal in de loop van volgend jaar uitgebreid ingaan op cannabis in relatie tot kanker. Heb je ervaringen met medicinale cannabis, al of niet in de vorm van CBD-olie? Mail dan naar redactie@mmv.nl.
Beeld: algemeiner.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief