De ‘uitroeiing’ van darmkanker is een stapje dichterbij gekomen dankzij het werk van onderzoeker Veerle Melotte van de Universiteit Maastricht. Zij ontdekte recent het gen NDRG4 in ons darmstelsel, een zogenaamde vroegdetectiemarker die samenhangt met dikkedarmkanker. Zij maakt een goede kans hierover een uurlang op tv te mogen vertellen.
In de Vlaamse krant Nieuwsblad licht ze toe: “NDRG4 speelt een rol in de ontwikkeling van darmkanker. Daardoor weten we dat de miljoenen neuronen in onze darmen in staat zijn met een tumor te ‘praten’. Vraag is nu of die communicatie direct of indirect gebeurt. Als we meer inzicht krijgen in deze wisselwerking, kan de geneeskunde op termijn hopelijk ook gerichter en beter darmtumors behandelen. Want het blijft een van de meest voorkomende en dodelijke kankers.”
‘Wat we nu weten, is topje van de ijsberg’
Melotte (42) dingt met haar onderzoek rond ons buikbrein – zeg maar de zenuwen in het darmstelsel – mee naar de jaarlijkse Klokhuis wetenschapsprijs van het gelijknamige jeugdprogramma. De winnaar mag zijn of haar onderzoek een uur lang in primetime uit de doeken doen.
Ons buikbrein telt meer dan 200 miljoen neuronen die allerlei boodschappen overbrengen. “Dat gaat van de toevoer van bloed over het samentrekken van de darmen tot meer complexe processen waarover de wetenschap nog in het duister tast. Precies dat maakt het onderzoek binnen dit domein zo interessant. Wat we nu al over onze darmen weten, is nog maar het topje van de ijsberg.”
Verband tussen darmbacteriën en depressie
Al zes jaar lang bestudeert ‘associated professor’ Veerle Melotte uit het Belgische Bree de werking van het zenuwstelsel dat zich in de spierlaag van onze darmen bevindt. “Onze darmen doen veel meer dan alleen maar voedsel verteren”, vertelt de moleculair biologe. “Hoewel het onderzoek naar het zenuwstelsel van de darmen nog in zijn kinderschoenen staat, weten we wel al dat de zenuwen en bacteriën in ons zogenaamde buikbrein een grote invloed op de werking van ons lichaam hebben. Zo is er voorzichtig wetenschappelijk bewijs dat de aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën samenhangt met neurologische aandoeningen zoals autisme en depressies.”
Beeld: Dd
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief