Britse kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar werken jaarlijks het eigen lichaamsgewicht aan suiker naar binnen. Bij elkaar gaat het om 5.500 suikerklontjes. Per dag is dat drie keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
De inname van suikers komt vooral door frisdranken en fruitsappen, schrijft The Guardian maandag.
Ook in Nederland is de suikerconsumptie onrustbarend hoog. Volgens de Voedselconsumptiepeiling uit 2015 werken we gemiddeld twee tot drie keer zoveel suiker naar binnen als aanbevolen is.
Gepest
De overdaad aan suiker veroorzaakt zowel overgewicht als gebitsproblemen. Steeds meer Britse kinderen hebben met deze ongemakken te kampen.
The Guardian baseert zich op onderzoek van Public Health England (PHE). “Teveel suiker kan leiden tot pijnlijke problemen met de tanden en overgewicht. Dit heeft een slechte invloed op het welzijn van de kinderen, omdat er een grotere kans is dat ze gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en schooldagen missen”, zegt Alison Tedstone van PHE. Buiten beschouwing blijven dan nog de risico’s op langere termijn. Overgewicht verhoogt de kans zowel op hart- en vaatziekten als op kanker.
App
Public Health England start nu een campagne op televisie, via advertenties en scholen om het gebruik van suiker terug te dringen. In het kader van deze ’Sugar Smart campaign’ is een gratis app ontwikkeld, waarmee mensen door het scannen van de barcode precies kunnen zien hoeveel suiker een product bevat. Op deze manier moeten mensen, vooral ouders, zich bewuster worden van de hoeveelheid suiker in alledaags eten en drinken. De app werkt op ruim 75.000 producten. Daarnaast dringt de overheidsinstantie aan op het verminderen van kindgerichte reclame rondom suikerrijke producten.
Zoete dranken
Tedstone raadt ouders vooral aan zoete dranken voor de kinderen te schrappen uit hun dagelijkse voedingspatroon. “Het is een prima optie om suikerrijke dranken te vervangen door suikerarme dranken, water of melk. Ouders moeten goed nadenken hoe ze kinderen minder zoete producten kunnen laten eten of drinken en de app kan hierbij helpen.”
Ommezwaai
De Britse koepelorganisatie van supermarkten heeft een opmerkelijke ommezwaai gemaakt. De organisatie kiest niet langer voor zelfregulering om de suikerconsumptie te beperken, maar bepleit nu verplichte, wettelijke maatregelen om het Britse suikergebruik te halveren.
Beeld: findystoys.blogspot.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief