Artsen van het Maastricht UMC zijn erin geslaagd vrouwelijke borstkankerpatiënten gevoel terug te geven in hun kunstmatige borst(en). Enige tijd na het aansluiten van een uit de buik afkomstige zenuw neemt de patiënt alweer gevoel waar.
Uit nieuw onderzoek door plastisch chirurg dr. Anouk Cornelissen blijkt dat het gevoelsherstel sterk bijdraagt aan het verbeteren van de levenskwaliteit na borstkanker, aldus De Telegraaf
Bij zo’n 250 borstkankerpatiënten is nu het gevoel in de borst deels hersteld. Doel van de onderzoekers is om deze behandeling uiteindelijk naar zo veel mogelijk vrouwen te brengen.
Bij circa 5500 vrouwen per jaar in Nederland vindt amputatie van een of beide borsten plaats. Soms preventief, omdat er een erfelijke belasting in de familie bestaat. Het verlies van gevoel is een bijwerking die bijna alle vrouwen ervaren na deze dikwijls traumatische ingreep. Maar er is nu hoop op terugkeer van het gevoel in de borst.
‘Het wordt meer en meer eigen’
’Langzamerhand begint mijn gereconstrueerde borst toch weer een beetje aan te voelen als mijn eigen borst van vroeger. Het gevoel en ook de warmte erin komen terug, het wordt meer en meer eigen.”
Sylvia Knols (47) uit Nuth, Limburg, had niet voor mogelijk gehouden dat zij ooit nog iets zou voelen op de plek waar ruim drie jaar geleden, tot het voorjaar van 2015, haar eigen borst zat. Een agressieve, snelgroeiende tumor van toen al 6,8 centimeter maakte dat de linkerborst uiteindelijk na zestien bestralingen en acht sessies met chemotherapie moest worden geamputeerd. Juist op het moment dat de kwaadaardige celwoekering drastisch geslonken was.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief