Het Diaconessenhuis in Utrecht introduceert een test die negen bloedwaardes bepaalt, die speciaal van belang zijn voor mensen met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Daarmee speelt het ziekenhuis in op de toegenomen behoefte van mensen ‘aan regie over hun gezondheid’. Zorgverzekeringen dekken de test niet en je moet er voor naar Utrecht.
Mineralen, bepaalde vitaminen, vetten en aminozuren heten essentieel omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Deze moeten dus uit de voeding komen. Bepaalde essentiële voedingsstoffen zijn overdadig aanwezig in dierlijke producten en veel minder in plantaardig voedsel. Vitamine B12 is het bekendste voorbeeld. Deze is van nature uitsluitend aanwezig in dierlijke producten. Vegetariërs krijgen er in de regel voldoende van binnen uit boter, kaas, gefermenteerde zuivel en eieren. Veganisten – die alles van dierlijke oorsprong mijden – moeten B12 suppleren.
Waarschuwingen voor voedingstekorten komen van alle kanten. Zo wijst het Voedingscentrum op het gevaar van jodiumtekorten bij mensen die de aanbevolen vijf sneetjes brood niet wensen te houden. De vleessector geeft hoog op de uitbundig aanwezige B-vitaminen, zeldzame aminozuren en het gemakkelijk opneembare ijzer in vlees. En voor clubs als MMV zijn voedingstekorten ook een belangrijk thema.
Vega-Checker
Voor veel van de nutriënten die men met een hoogwaardig natuurlijk voedingspatroon binnen hoopt te halen, zijn momenteel nog geen standaard tests voor het publiek toegankelijk. Denk daarbij aan sulforafaan uit kruisbloemige groenten en zaden of een stof als spermidine. In de test die het Diaconessenhuis nu aanbiedt is een klassieker als vitamine overigens C ook niet meegenomen.
Acht van de negen stoffen waarop de Vega-Checker test hangen samen met de consumptie van dierlijke producten: de genoemde B-vitamines (1, 6 en 12) vitamine D en IJzer. De serumwaarde van het hormoon TSH, dat de schildklier stimuleert, geeft een indicatie van de jodiuminname (vis en eieren). Het zuurstofbindende hemoglobine is onder meer afhankelijk van de genoemde B-vitamine en ijzer (ferritine).
Een verhoogde concentratie van het aminozuur homocysteïne kan duiden op een gebrek aan B-vitamines. Dat de Vega-Checker ook magnesium meeneemt kan niet verklaard worden door een gebrek ervan in plantaardige voeding. Juist in groenten, fruit, granen en noten komt magnesium in grote hoeveelheden voor. Wellicht is magnesium meegenomen vanwege de belangstelling vanuit het publiek.
Het begeleidende persbericht citeert een chemicus en een internist die bij de ontwikkeling van de test betrokken zijn. ‘We zien in ons ziekenhuis steeds meer mensen die behoefte hebben aan regie over hun gezondheid. Zij willen weten of ze gezond zijn en wat ze kunnen doen om gezond te blijven. Dat kunne wij als zorgprofessionals alleen maar steunen.’
Beschikbaarheid en kosten
Geïnteresseerden kunnen zich online aanmelden en moeten na een telefonische afspraak gemaakt te hebben, afreizen naar Utrecht of Zeist voor bloedafname. Het Diaconessenhuis belooft binnen acht dagen een rapport, zoals dit voorbeeld, op te sturen via email. Vragen naar aanleiding van de testresultaten kan men over email aan een arts uit het ziekenhuis kwijt. De check kost 139 euro. Dit bedrag wordt niet vergoed uit de zorgverzekering.
Beeld: Diaconessenhuis, Vega-Checker
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief