Binnen een kwartier weten of je kanker hebt? Dat kan via een simpele bloedstaal, al moet er nog wel uitgebreid getest worden voordat het zover is
Het Leuvense onderzoekscentrum Imec ontwikkelt een chip die grenzen verlegt bij de opsporing van kanker. Het apparaatje zou als alles meezit binnen drie tot vijf jaar in productie genomen kunnen worden.
Ook uitzaaiingen aan het licht
De drijvende kracht achter dit nieuwe staaltje medische technologie is de Leuvense wetenschapster Liesbet Lagae. Ze werkt al vier jaar aan de chip, die kankercellen via het bloed kan opsporen. Dat was mogelijk dankzij een Europese bijdrage van 2 miljoen euro.
,,De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje waarmee dokters binnen een kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten”, legt Lagae uit. ,,Meer nog: binnen die tijdsspanne zal een arts ook kunnen zien of er al dan niet sprake is van uitzaaiingen.”
Verdere analyse zal dan kunnen uitwijzen over welke kanker het gaat, welke therapie het beste kan worden gevolgd en of die zal aanslaan bij de patiënt.
Negentig procent van kankerdoden gevolg van te late diagnose
De Leuvense vondst is al geduid als een revolutie en dat is niet overdreven. Hoe sneller kanker wordt opgespoord, hoe hoger de kans op genezing. Nu moeten mensen soms wekenlang wachten op een diagnose. Lagae: “Liefst negentig procent van de kankerdoden, zo blijkt uit de statistieken, is het gevolg van een te late diagnose of omdat er uitzaaiingen waren.”
De nieuwe technologie is onlangs met succes getest op de bloedstalen van een kleine groep patiënten. Er worden nu fondsen geworven zodat een klinische studie bij een groot aantal patiënten kan worden uitgevoerd.,,Hiermee kunnen we levens redden”, zegt Lagae.
Beeld: synbio.amoschrauwers.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief