In een nieuwe klinische studie met ruim honderd mannen en vrouwen met het metabool syndroom, veroorzaakte tijdbeperkt eten ‘bescheiden’ verbeteringen in de suikerhuishouding. Bovenop de standaard medicinale zorg en dieetadvies, ‘kan het bredere voordelen voor de cardiometabole gezondheid hebben’, concluderen de onderzoekers.
Tijdbeperkt eten is de gemakkelijkst vol te houden variant van nabootsend vasten. Het stelt geen beperkingen aan wat of hoeveel je eet, alleen aan het aantal uren waarbinnen dat (overdag) gebeurt. Meestal wordt een tijdvenster aangehouden van tien uur. De resterende tijd krijgt het spijsverteringsysteem de gelegenheid het voedsel ongestoord te verwerken en tot rust te komen.
Veel onderzoek naar tijdbeperkt eten komt uit de gelederen van Satchidenanda Panda, die aan het Salk Institute (Californië, VS) onder andere toonde dat tachtig procent van de genen in orgaanweefsel van proefdieren beïnvloedt wordt door de voedertijden. Meest opvallende veranderingen waren het afregelen van genen die betrokken zijn bij de ontstekingsactiviteit, activering van genen die betrokken zijn bij autofagie (het recyclen van beschadigde celonderdelen) en het functioneren van de mitochondriën.
Panda stelt dat tijdbeperkt eten ‘genen activeert die betrokken zijn bij specifieke ziekten, zoals kanker’. De effecten van tijdbeperkt eten zijn volgens hem mede het gevolg van het circadiaanritme – zeg maar de biologische klok – dat elke cel in zich heeft.
In de jongste studie werkte Panda’s instituut samen met de universiteit van Calfornië om het principe in mensen met metaboolsyndroom te testen. Verdeeld over twee gelijkwaardige groepen gingen 108 mannen en vrouwen, in de leeftijd rond 59 jaar en een gemiddeld bmi van 31, de uitdaging aan. Beide groepen mochten hun medicijnen blijven slikken en kregen voorlichting over het mediterrane dieet. De interventiegroep beperkte bovendien het tijdvenster waarbinnen ze aten tot tien uur per dag of zelfs acht uur. In de controlegroep was dat ongeveer omgekeerd: zij aten tien uur per dag niet.
Het verschil was dus een ongeveer zes uur langere dagelijkse vast voor de onderzoeksgroep. Dat leidde tot een bescheiden afname in de mate waarin hun rode bloedcellen ‘versuikerden’ (HbA1c), rapporteren de onderzoekers deze week in Annals of Internal Medicine – samenvatting.
Cholesterol en buikvet
In het nieuwsbericht op de website van het Salk Institute zijn meer details over de resultaten te vinden. Zo werden de eettijden aangepast aan het individuele dagritme van de deelnemers. Daarbij gold wel de regel dat de eerste maaltijd uiterlijk een uur na ontwaken genuttigd werd. De laatste maaltijd moest uiterlijk om drie uur voor het slapen gaan achter de kiezen zijn.
Wat betreft de fysieke effecten meldt het nieuwsbericht bovendien dat de interventiegroep ook de cholesterolwaarden wist de verbeteren. Daarnaast leverde het tijdbeperkte eten ‘drie tot vier procent grotere afnames zien in lichaamsgewicht, BMI en buikvet’. Dat gebeurde zonder dat de magere spiermassa daar zichtbaar onder te lijden had.
Beeld: Pixlr.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief