Driekwart van de Nederlanders had vorig jaar goedkoper uit kunnen zijn met zijn zorgpolis. Laat u ook geld liggen? U heeft nog tot 1 januari de tijd. Lees meer.
Het AD ging op onderzoek uit en ontdekte dat wij met z’n allen erg trouw zijn aan onze zorgverzekering. Toch kun je gemakkelijk switchen. Het kan dit jaar tot en met 31 december.
Het is wel een hoop gedoe. Tegelijk is het een lonende bezigheid. Driekwart van de verzekerden had vorig jaar een basisverzekering waar een goedkoper alternatief voor bestond. Goede kans dus dat u daar ook bij hoort.
Voordat u zich rijk rekent: de gemiddelde besparing beloopt een bedrag van 100 euro per jaar op. Dat bedrag kan volgens Babs van der Staak van de Consumentenbond oplopen tot 175 euro per jaar. Dan wordt het alweer interessanter.
Vergelijk ook aanvullende pakketten
Vergelijk niet alleen de premies maar ook de aanvullende pakketten, zowel voor de prijs als voor de dekking. Daar zit zelfs per jaar verschil in. “Heb je bijvoorbeeld geen vrije zorgkeuze, dan is het slim om te informeren of je volgend jaar nog wel bij je eigen arts of ziekenhuis terecht kan”, tipt Van der Staak. Zo niet, dan is dat een goede reden om over te stappen.
Uw huidige zorgverzekeraar is niet verplicht om eigener beweging melding te maken van het beëindigen van de vrije zorgkeuze. Dat geldt wel als hij de dekking verandert. Dan moet u daar bericht van krijgen.
Ook als er iets aan je persoonlijke situatie verandert, kan het slim zijn om voor een andere verzekering te kiezen. Bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of je een grote operatie in het nieuwe jaar te wachten staat.
Heeft u een aanvullende verzekering? Maakt u er weleens gebruik van? Een kwart niet. Dat is zonde van het geld. Bedenk dat er al heel veel in het basispakket zit. Bovendien ben je toch vaak goedkoper af door de aanvullende zorg zelf te betalen.
Tandartsverzekering geen goed idee
Ook een aanvullende tandartsverzekering is vaak geen goed idee. Zet elk jaar zelf geld opzij voor de tandarts. De tandartsverzekering keert bij forse ingrepen vaak niet het hele bedrag uit. De meeste verzekeringen werken met een maximum zodat u bij een dure ingreep, zoals een brug of een kroon, alsnog moet bijbetalen.
Bij het vergelijken, kan ook uw huidige verzekering als beste uit de bus komen. ,,Overstappen is zeker geen must. Als iemand tevreden is over zijn of haar verzekeraar, en hij komt goed uit de vergelijking, dan kan ik me voorstellen dat de huidige verzekering wordt voortgezet”, zegt Van der Staak.
Het AD wijst nog op een ander belangrijk punt. Ben je afhankelijk van een specifiek medicijn, dan kan dat ook reden zijn om bij de eigen verzekeraar te blijven. Elke verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen lijst van voorkeursgeneesmiddelen die worden vergoed. Een overstap van zorgpolis kan betekenen dat je ineens te maken krijgt met medicatie van een ander merk. Het is helemaal niet gezegd dat dat andere merk net zo goed werkt als je bestaande medicijn(en).
Stap bovendien pas over als je zeker weet dat de nieuwe zorgverzekeraar je voor de gewenste aanvullende verzekering accepteert. Een nieuwe verzekeraar mag iemand namelijk weigeren voor een aanvullend pakket. Ook dat kan voor ouderen en chronische patiënten een probleem zijn.
Collectief verzekeren loont
Op zoek naar een andere zorgverzekeraar? De MMV-website biedt een actueel overzicht, ook met betrekking tot vergoeding van complementaire therapieën en middelen. Opzeggen moet voor 31 december. U hebt dan tot uiterlijk 1 februari 2018 om een andere zorgverzekering af te sluiten. Als je overstapt van zorgverzekeraar tijdens een lopende behandeling in het ziekenhuis, dan gelden de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar je zat aan het begin van de behandeling. Ofwel, het moment waarop de diagnose-behandelcombinatie werd aangemaakt.
Goed om te weten is nog dat bij collectieve verzekeringen – bijvoorbeeld via werkgevers, vakbonden, sportverenigingen en winkelketens – vaak premiekortingen gelden. Verzekeraars mogen maximaal 10 procent korting geven op de basisverzekering. Op aanvullende pakketten geldt die beperking niet. Dan geldt vaak: hoe duurder het pakket hoe hoger het kortingspercentage.
Korting bij hoger eigen risico
Een laatste ‘dingetje’ is nog het eigen risico. Het verplichte eigen risico is het bedrag dat iedereen moet betalen voordat hij aanspraak kan maken op zijn basisverzekering. Dit eigen risico is nu 385 euro. Bovenop het verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je betaalt volgend jaar dus maximaal 885 euro van de eerste zorgkosten. In ruil daarvoor krijg je van de verzekeraar korting op de premie. Bedenk wel dat jij bij een hoger eigen risico, wel ineens een paar honderd euro extra op tafel moet leggen als je bijvoorbeeld een been breekt.
Beeld: wikipedia.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief