Biologische aardappeltelers uit België zijn in opspraak geraakt vanwege het gebruik van een bestrijdingsmiddel dat hier in Nederland verboden is. Het gaat om koperoxichloride, dat in Belgische nog steeds voorkomt in de biolandbouw, terwijl de giftige stof hier al sinds 2000 niet meer toegelaten is als bestrijdingsmiddel.
Heimelijk
Helemaal uitgebannen is het middel niet in Nederland. Koperoxichloride mag in zeer beperkte hoeveelheden toegepast worden als bladmeststof. Volgens Skal, die toeziet op de biologische teelt in Nederland, maken boeren misbruik van die uitzondering. Ze zouden koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel gebruiken. Supermarktketen Albert Heijn heeft al aangekondigd de komende tijd controles uit te voeren om na te gaan of bio-aardappelen koperresten bevatten.
Ziekte
In een reactie wijst Sabrina Proserpio van BioForum op het verschil tussen de Belgische en Nederlandse wetgeving. In België mag koper in de bio-landbouw gebruikt worden als bacterie- en schimmeldodend middel. Biologische telers gebruiken het middel om de aardappelziekte phytophthora te bestrijden. Die ziekte komt, zeker in natte jaren, veel voor. Niet-biologische boeren spuiten een keer of acht om de ziekte voor te zijn.
Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft opheldering over de kwestie gevraagd aan staatssecretaris Van Dam (landbouw) en staatssecretaris Dijksma (milieu). Ze wil weten hoe het zit met de juridische aantoonbaarheid van het kopergebruik.
Kleinere oogst
Intussen heeft ook Bionext in een verklaring gereageerd op de berichten over de Belgische bioboeren. Bionext is de centrale organisatie in Nederland die duurzame biologische voeding en landbouw promoot.
“In de media wordt geschreven dat er misbruik gemaakt zou worden van koper in de biologische aardappelteelt. De Europese biologische regels schrijven voor dat het natuurlijke mineraal koper gebruikt mag worden in de biologische landbouw. In kleine hoeveelheden is koper nodig voor de groei van planten en in Nederland is koper toegestaan als bladbemestingsmiddel. Het is echter in Nederland verboden om het in een hoge dosering als bestrijdingsmiddel te gebruiken, omdat het dan schadelijk is voor het bodemleven. Daarom is de biologische sector tegen het oneigenlijk gebruik van koper.
Bij de aardappels gaat het om problemen met de aardappelziekte Phytophtora, die dit jaar door het natte weer veel problemen geeft. Waar de gangbare aardappelteler met chemische-synthetische gewasbeschermingsmiddelen kan spuiten, rest de biologische teler niets anders dan het aangetaste blad weg te branden en genoegen te nemen met een kleinere oogst. Voor de consument betekent het dat er kleinere en duurdere bio-aardappelen in het schap komen.
De biologische sector is al veel langer actief om nieuwe wegen te vinden voor een antwoord op Phytophtera in de aardappelteelt. Er zijn onder meer aardappelrassen ontwikkeld die veel beter bestand zijn tegen deze schimmelziekte, zoals de Carolus, de Vita bella, Alouette en Bionica. Deze rassen zijn echter nog niet op voldoende schaal beschikbaar voor de boeren en er is nog weinig vraag naar omdat deze aardappels nog onvoldoende bekend zijn bij inkopers van de retail en consumenten. De ontwikkeling van resistente rassen en het stimuleren van deze rassen in de markt wordt krachtig voortgezet vanuit de biologische sector.”
Beeld: hmicronpowder.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief