In het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord belooft het nieuwe kabinet de belasting op suikerhoudende dranken en tabak te verhogen. Daarnaast wil het ‘op termijn’ een suikertaks invoeren en de BTW op groenten en fruit afschaffen.
Deze voornemens zijn te vinden onder het kopje ‘Preventie, sport en bewegen’ op pagina 32 van het coalitieakkoord. De formulering tempert al te hoge verwachtingen over de snelheid waarmee suikertaks en belastingvrije groenten en fruit een feit zijn: ‘We bezien hoe we op termijn een suikerbelasting kunnen invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0% kunnen verlagen.’
De regering houdt vast aan het Preventieakkoord ‘met als doel een gezonde generatie in 2040 met een focus op de jeugd door sport, voeding en bewegen’. De brede aanpak die dat vraagt kenmerkt zich door ‘stimulering van gezonde keuzes en ontmoedigen van ongezonde keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken.’ Ondernemingen wacht een minder vrijblijvende bijdrage. ‘We maken bindende afspraken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen.’
In juridische mogelijkheden voor gemeenten meer zeggenschap te krijgen over de vestiging van fastfoodketens voorziet het coalitieakkoord niet. Het thema kindermarketing komt alleen algemeen aan bod in de paragraaf die over digitalisering gaat. ‘We beschermen kinderen extra tegen niet-passende ‘online’ reclame en kindermarketing, geven ze het recht om niet gevolgd te worden en geen dataprofielen te krijgen.’
‘Mentale weerbaarheid’
Nieuw toegevoegd aan het Preventieakkoord is het onderwerp ‘mentale weerbaarheid’. Zonder daar concrete doelen aan te verbinden. ‘Vermijdbare gezondheidsverschillen’ worden ‘aangepakt’. Concreter is de aanstelling van een Nationaal Rapporteur Verslavingen. ‘Om beter zicht te krijgen op de (maatschappelijke) impact van verslavingen.’ Uit de budgettaire bijlage blijkt daar jaarlijks een half miljoen euro voor gereserveerd te zijn.
De jaarlijkse kosten van het Preventieakkoord zijn begroot op zestig miljoen euro. Voor het stimuleren van sport en bewegen ‘(inclusief Thialf)’ ligt vanaf 2022 jaarlijks 25 miljoen euro klaar, voor suïcidepreventie komt structureel twee miljoen euro extra beschikbaar. Gemeenten moeten hun inwoners vanaf de leeftijd van 65 jaar valpreventieprogramma’s aan (laten) bieden.
Ramingen over de opbrengsten van de suikertaks en de kosten van een nul-tarief op groenten en fruit geeft de budgettaire bijlage niet. Wel voor de kosten van extra onderzoek naar Alzheimer, obesitas en kanker. Kosten voor deze kabinetsperiode: 300 miljoen euro.
Beeld kabinetsformatie2021.nl Fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) lichten het coalitieakkoord toe op 15 december 2021.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief