Vergroot het dragen van een beha de kans op borstkanker? Wie afgaat op sommige publicaties op internet, zal geneigd zijn deze vraag met ja te beantwoorden. In werkelijkheid is het storm in een glas water.
Al meer dan tien jaar verschijnen er publicaties dat er een verband tussen borstkanker en beha’s is. De bron is een Amerikaans boek uit 1995 dat geschreven is door twee Amerikaanse onderzoekers zonder medische opleiding. De onderzoekers ondervroegen voor dit boek 4.700 vrouwen, waarvan de helft borstkanker had. Hieruit bleek dat de vrouwen die dagelijks een beha droegen, of zelfs met hun beha aan sliepen, een grotere kans hadden op borstkanker dan vrouwen die geen beha droegen. Daarnaast constateerden de onderzoekers dat in culturen waarin geen beha’s worden gedragen borstkanker veel minder voorkomt dan in westerse landen.
Volgens de twee onderzoekers kan dit verschil verklaard worden doordat beha’s de borsten afknellen. Hierdoor zou de werking van het lymfatisch systeem verminderd worden en zouden afvalstoffen niet meer goed uit de borst kunnen worden afgevoerd, wat volgens hen borstkanker veroorzaakt.
Geen bewijs dat beha kanker veroorzaakt
In 2014 publiceerden onderzoekers van het Amerikaanse kankercentrum Fred Hutchinson in Seattle een onderzoek onder vijftienhonderd vrouwen tussen 55 en 74 jaar, waarin werd aangetoond dat geen enkel aspect van het dragen van een beha de kans op kanker vergroot. Het maakte niet uit of de vrouwen helemaal geen beha droegen, of ze een beha tijdens het slapen droegen en of ze een beugelbeha of een ander type beha droegen; geen van deze zaken verhoogde de kans op borstkanker.
Matti Rookus, onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, vertelt aan nu.nl dat het onderzoek uit Seattle het enige goed uitgevoerde onderzoek naar het dragen van beha’s en het risico op borstkanker is en dat er inderdaad geen bewijs is voor een verband tussen beha’s en borstkanker. Daarnaast legt Rookus uit dat het idee dat beha’s de borsten zodanig zouden afknellen dat hierdoor de kans op kanker vergroot wordt, biologisch zeer onaannemelijk is. “Er is nooit aangetoond dat dit daadwerkelijk gebeurt en invloed heeft op het ontstaan van kanker in de borst.”
Rookus legt uit dat er bewezen risicofactoren zijn die waarschijnlijk kunnen verklaren waarom borstkanker vaker voorkomt bij Westerse vrouwen dan bij vrouwen in culturen waarin geen beha’s worden gedragen. “Westerse vrouwen krijgen vaker hun eerste kind op latere leeftijd, krijgen minder kinderen, geven vaker geen of korter borstvoeding, drinken meer alcohol en zijn vaker te dik. Dit zijn allemaal bekende risicofactoren van borstkanker.”
Beeld: nl.wikihow.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief