De omstandigheden waaronder basmatirijst in de Indiase regio Punjab wordt geteeld, geven te denken. Er lijkt maar raak te worden gespoten. Komt dat landbouwgif ook in de rijst terecht?
Vijf jaar geleden stapte de 50-jarige Gurbhej Singh uit de Indiase regio Punjab over op de verbouw van basmatirijst. Koninginnenrijst heet deze rijst in de lokale volksmond. Maar zo koninklijk is de rijst niet. Basmatirijst vraagt om bestrijdingsmiddelen. Zij hebben het grondwater danig vervuild. Veel mensen in de regio lijden aan kanker. Gurbhej Singh is een van de patiënten, zijn zus een andere.
Venijnig
Dagblad Trouw bericht over zijn omstandigheden en de oorzaak daarvan. Singh ademt zwaar, rechtop zitten kost een maand na de operatie moeite.
Om voldoende van zijn vijf hectare te kunnen oogsten, gebruikt Singh bemestings- en bestrijdingsmiddelen, ieder jaar meer dan het jaar daarvoor. Zonder de giftige chemicaliën valt de rijst ten prooi aan plagen en ziektes. Sommige middelen zijn venijnig. Ze veroorzaken huiduitslag, zere knieën of jeukende ogen, andere ademhalingsproblemen en flauwtes.
Hongersnood
Het gebruik van deze middelen is in India een halve eeuw geleden begonnen. Ter voorkoming van een hongersnood werd een Amerikaans model van industrieel boeren geïmporteerd. Het werd een groot succes. Niet alleen werd de hongerdood van velen voorkomen, maar ook ontwikkelde India zich tot een exportland met basmati als een van de kroonjuwelen.
Etiketten
Tachtig procent van de basmati gaat naar Europa en het Midden-Oosten. Het leverde boeren zoals Singh een aardige boterham op. In de euforie was één ding over het hoofd gezien. De boeren konden de etiketten van de bestrijdingmiddelen niet lezen en deden maar wat. Over de gevolgen zegt Singh: “De laatste jaren oogsten we niet alleen maar meer rijst, maar ook ziektes en dood.”
Hij weet dat hij veel lotgenoten in de regio heeft. Ieder jaar zijn er meer kankerpatiënten, hoort hij. Het aantal kankerklinieken is in betrekkelijk korte tijd vertwintigvoudigd.
Grondwater
Volgens boeren in de regio krijgen mensen kanker door het vervuilde grondwater. De bemestingsmiddelen en giftige chemicaliën zakken in de grond. Veel mensen drinken het vervuilde grondwater en wassen hun groenten en zichzelf ermee.
Europese grootmachten als Bayer en Syngenta hebben ook in India een groot deel van de chemicaliënmarkt veroverd. Zij geven dure cadeaus als verkopers bepaalde targets halen. Wederverkopers maken op kosten van de concerns snoepreizen naar Dubai, Bangkok en Singapore.
Biologisch
Het biologisch telen van gewassen komt in Punjab spaarzamelijk voor. Rijst en basmati biologisch verbouwen is niet aantrekkelijk. Het vraagt veel water, terwijl het grondwater iedere dag zakt en dat wat er is, is vervuild.
Te laag?
Komt al dat gif ook in de rijstkorrel zelf terecht? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit denkt van niet. De autoriteit testte vorig jaar 63 monsters basmatirijst en in geen werd een te hoge hoeveelheid bemestings- en bestrijdingsmiddel aangetroffen. Het kan natuurlijk ook dat de eisen te laag liggen.
Beeld: vdmfoodgroup.nl
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief