De consumptie van een avocado per dag had in een grote Amerikaanse studie geen effect op buikvet en buikomvang. Ook andere risicofactoren voor hart en bloedvaten verbeterden nauwelijks tot niet. De uitkomsten relativeren het ultra-gezonde imago van deze vette vrucht.
‘Eerder dan een enkel voedingsmiddel, zal een verandering van voedingspatroon nodig zijn om klinisch relevante verbeteringen te bereiken’, concluderen de onderzoekers in Journal of the American Heart Association. De resultaten zijn niet in het belang van het Avocado Nutrition Center dat de studie financierde. Ze weerspreken recent onderzoek dat suggereert dat vrouwen buikvet kunnen verliezen door dagelijkse een avocado te consumeren.
De jongste studie naar dit vermeende fenomeen is uitgevoerd door verschillende gerenommeerde universiteiten onder ruim duizend vrouwen (72 procent) en mannen van middelbare leeftijd en van verschillende etniciteiten. De vrouwelijk deelnemers hadden gemiddeld een buikomvang van 106 centimeter, de buik van de mannelijke deelnemers had een omtrek van 118 centimeter. Het BMI lag rond 33.
Met behulp van mri-techniek werd voorafgaand en na afloop van de zes maanden durende interventieperiode het viscerale vet in kaart gebracht. Dat vetweefsel bevindt zich in de buikholte rond de organen en staat wegens de negatieve effecten op het metabolisme bekend als ‘slecht vet’. Ook het vetpercentage van de lever werd in kaart gebracht. Een half jaar lang aten de vijfhonderd deelnemers in de interventiegroep dagelijks een grote avocado. De controlegroep at nagenoeg geen avocado.
Vet versus koolhydraten
Beide groepen kregen de opdracht verder niets aan hun gebruikelijke eetgewoonten te veranderen. Analyse van de herhaaldelijk uitgevoerde interviews wees uit dat de deelnemers zich daar over het algemeen aan gehouden hebben. De dagelijkse grote avocado was goed voor 280 kilocalorieën. Ondanks grote individuele verschillen bracht dat op groepsniveau echter geen verandering teweeg in de totale hoeveelheid geconsumeerde calorieën.
Dankzij de avocado scoorde de interventiegroep iets beter op de ‘gezond dieetindex’ en verschoof de verhouding tussen vetten en koolhydraten in hun dieet iets in het voordeel van vetten. Maar dat leidde niet tot een afname van de buikomvang, noch tot een afname van het buikvet, gewicht of vetpercentage van de lever.
Ook op de ervaren kwaliteit van leven oefenden avocado’s geen invloed uit. Daarbij liet interventiegroep geen verbeteringen zien van bloeddruk en bloedsuiker en kon er ook geen statistisch significant verschil worden aangetoond in de waarden van het ontstekingseiwit CRP.
De enige waarde die in de interventiegroep een lichte verbetering liet zien was die van het LDL-cholesterol. Een effect dat waarschijnlijk eerder te danken is aan de grotere bijdrage van plantaardig onbewerkte voeding in het dieet van de interventiegroep dan aan unieke eigenschappen van de avocado.
Bron Eurekalert Foto door Foodie Factor
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief