Melatonine zou een wondermiddel zijn voor iedereen die moeilijk in slaap kan komen. Een hardnekkig fabeltje. “Melatonine is beslist geen slaapmiddel.”
Dat zegt Reinier de Groot, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI). “In de slaapgeneeskunde schrijven we melatonine voor als iemands biologische klok ontregeld is. Dit zien we vaak bij jongeren die veel te laat naar bed gaan en bij mensen die veel nachtdiensten draaien. Die hebben daardoor een heel ander slaapritme. Voor die mensen én bij een jetlag kan melatonine uitkomst bieden, namelijk om de biologische klok weer gelijk te zetten. Maar bij het in slaap vallen speelt melatonine geen enkele rol.”
Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Ons lichaam maakt het dus zelf aan. Het zorgt ervoor dat ons lichaam weet dat het nacht is. Het staat daarom ook bekend als het “slaaphormoon”. De productie van melatonine wordt geregeld door de biologische klok, een proces dat zich afspeelt in de hersenen. Als het donker wordt, neemt de melatonineproductie sterk toe. Het gevolg: we krijgen slaapbehoefte.
Schakel professionele hulp in
In plaats van ons te laten slapen leidt het slikken van melatonine juist tot meer slaapproblemen. Althans, dat risico bestaat. “Als je zelf gaat dokteren met melatonine en ook nog eens een hele hoge dosis gaat slikken, schop je je biologische klok in de war”, waarschuwt De Groot. Bij iedereen is de melatoninepiek, het moment dat je hersenen een signaal afgeven dat het tijd is om te slapen, anders. “Slik je op dat moment een pil, dan geef je je lichaam het signaal om nog langer wakker te blijven. En hoe vaker je dat doet, hoe meer je slaap-waakritme verstoord raakt. ”
Het wordt tijd dat de medische stand wakker wordt geschud. “Het wordt nog vaak voorgeschreven door huisartsen, terwijl je, om melatonine op de juiste wijze te gebruiken, je moet weten op welk moment de productie in het lichaam begint. Dat gebeurt soms vier, vijf of zelfs zes uur voordat je naar bed gaat en is alleen aan te tonen met een speekseltest.”
De Groot raadt aan professionele hulp in te schakelen voor wie langer dan drie maanden drie keer in de week slecht slaapt. Dan is formeel sprake van een slaapstoornis.
Hier nog wat tips:
- Zorg dat je overdag veel buiten bent geweest
- Vermijd blauw licht voor het slapen (dit programmaatje is daarbij heel nuttig)
- Volg dit stappenplan van GezondNu
- Nog meer tips, van Plusonline
Beeld: Gesundheit.de
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief