In een tweede brief dringen artsen en wetenschappers bij de Tweede Kamerleden hernieuwd aan op een ‘intelligente, breed gedragen en verantwoorde exit’ uit de coronamaatregelen. ‘De focus op een exit-strategie exclusief gericht op een vaccin is te smal.’ De industrie lijkt dat zelf ook te vrezen.
De eerste brief waar mmv.nl eerder over berichtte, is tot nu toe 16.000 maal ondertekend. Waaronder tweeduizend medisch professionals, waarvan achthonderd artsen. Over het relatieve gevaar van een besmetting met Sars-Cov-2 tonen de briefschrijvers zich inmiddels zelfverzekerder dan in juni nog het geval was:
‘Bij 98 procent van de bevolking verloopt de infectie mild of zonder symptomen. De risicogroepen zijn duidelijk geïndentificeerd; het sterftecijfer is hoog bij hoogbejaarden en bij mensen met onderliggend lijden. Deze feiten worden onvoldoende meegenomen bij de beleidsvorming.’ Met een beroep op hun eed ‘waarin we beloven de gezondheid van alle mensen te bevorderen’, sporen de artsen de Tweede Kamer aan de noodwet ‘onafhankelijk en kritisch te beschouwen’.
‘Positieve gezondheid’
Daarbij zouden de volksvertegenwoordigers er goed aan doen een openbaar debat te eisen over de maatregelen. Onafhankelijke deskundigen ‘uit de gehele maatschappij’ zouden bij die gelegenheid vanuit verschillende expertises hun licht moeten laten schijnen over de dilemma’s. ‘Dit kan helderheid en draagvlak creëren en voorkomen dat er nog meer, onnodig, gezonde levensjaren verloren gaan als gevolg van de maatregelen.’
Het parlement zou concreet beleid moeten eisen ‘voor preventie en gezondheid bevorderende leefstijlinterventies. Nu is het moment deze op te nemen in het volksgezondheidsbeleid en meer investeringen te doen in (positieve) gezondheid in plaats van ziektebestrijding.’
De artsen betogen dat jaarlijks zestigduizend Nederlanders sterven door chronische ziekten die voor zeventig tot negentig procent leefstijl gerelateerd zijn. ‘Vele malen meer dan aan Covid-19. Tot op heden heeft het kabinet geen prioriteit gegeven aan investeringen in preventie, waardoor vele levens gered hadden kunnen worden.’
Farmaceuten willen immuniteit tegen foute vaccins
Dat een coronavaccin een te smalle basis is voor een exit-strategie, lijkt de Europese farmaceutische industrie ook te beseffen. De Financial Times, schrijft De Telegraaf, zou een intern memo hebben ingezien waaruit blijkt dat de farmaceuten bij de Europese Unie aandringen op juridische bescherming voor het geval hun vaccins problemen opleveren.
De spoed waarmee vaccins beschikbaar moet komen, dwingt de industrie ertoe jaren aan onderzoek in een paar maanden te persen. De snelheid van de ontwikkeling en de grote omvang van het project, citeert de Financial Times uit het memo, ‘betekenen dat het onmogelijk is dezelfde mate van onderliggend bewijs te genereren die normaal gesproken beschikbaar zou zijn uit klinische onderzoeken en de ervaringen van zorgverleners.’
Een situatie die ‘onvermijdelijk’ risico’s creëert, aldus het document van Vaccines Europe, onderdeel van belangbehartiger European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Om die reden lobbyt Vaccines Europe voor een ‘omvattend non-fault en non-adversarial systeem van compensatie, en een vrijstelling van civiele aansprakelijkheid.’ Wat praktisch neerkomt op een klachtenregeling waarbij de producent juridisch immuun is. Desgevraagd typeert de Europese Commissie elke suggestie dat het de regels van de eigen Productaansprakelijkheid Richtlijn niet zou respecteren als ‘categorisch onjuist’.
Maar stelt tegelijkertijd dat het voorzieningen treft waarmee EU-staten vaccinleveranciers kunnen vrijwaren van ‘bepaalde aansprakelijkheden’. Dit om fabrikanten ‘te compenseren voor de grote risico’s die ze nemen’.
Dick Bijl
Arts en klinisch epidemioloog Dick Bijl ziet ‘behoorlijk wat paralellen met de Mexicaanse griep’. Dat in eerste instantie aangekondigd werd voorgesteld als een ‘enorm ernstig probleem’ dat ‘blijkt mee te vallen’. En een overheidscommunicatie die ‘niet optimaal’ is en net als in 2009 ‘deskundigen met conflicterende belangen die de discussie aan het leiden zijn’.
Net als in zijn interview voor Uitzicht, schildert de voormalig hoofdredacteur van het Geneesmiddelen Bulletin in een optreden voor Café Weltschmerz de economische en politieke coulissen waarin de beslissingen omtrent de volksgezondheid tot stand komen. De voormalig huisarts vertelt tussen neus en lippen dat de virologen Ab Osterhaus en OMT-lid Marion Koopmans van huis uit dierenartsen zijn.
Beeld: “Health and Food Industry” by DES Daughter is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief