Het artikel “Kurkuma heilzaam met een maar” voert de lijst aan van meest gelezen berichten in 2019 van de MMV-site. Het werd bijna 19.000 keer gelezen. Uit de tekst blijk dat kurkuma mogelijk kanker, alzheimer, parkinson en huntington tegengaat. Bewezen is dat helaas (nog) niet. Wat we wel zeker weten, is dat het helpt tegen depressie, darmontsteking, artritis en nog andere aandoeningen.
Dr. Michal Heger deed bij het AMC jarenlang onderzoek naar kurkuma en kanker. In interviews met hem kwamen iedere keer nieuwe aspecten aan het licht. Het MMV-artikel was gebaseerd op een gesprek dat hij had met Gezondheidsnet.
Hoeveelheid curcumine bij kanker niet toereikend
Dat kurkuma een antikanker werking heeft, is in ontelbare onderzoeken aangetoond. Daar hoort echter een groot “maar” bij. De onderzoeken hadden plaats in gekweekte cellen in het laboratorium. En dat is toch heel anders dan kurkuma in ons lichaam. Het begint ermee dat de hoeveelheid curcumine in ons bloed altijd te klein zal zijn om voldoende kankercellen uit te schakelen. Voor een tumor die uit miljoenen cellen bestaat, is een grote hoeveelheid curcumine nodig. Zoveel kunnen we nooit naar binnen werken.
Lichaam ziet curcumine als gif
Een complicatie hierbij is dat ons lichaam curcumine als giftige stof wil afvoeren. Heger: “Het is bestand tegen je maagzuur, maar cellen in de darmen transformeren het tot een vorm die je snel uitplast. Vervolgens gaat het via bloedvaten in de darmen naar de lever, onze grootste filter. Daarna verspreidt het zich pas door je lichaam. Het bloed dat je afneemt met prikken, is dus twee keer gefilterd: eerst door de darmen en daarna door de lever.”
Gevolg: na de inname raken we al snel een grote hoeveelheid curcumine kwijt. Daarmee is overigens niet gezegd dat het slikken van kurkuma zinloos is. Het is alleen niet bekend wat het effect is van de curcumine die wel door de filters heen komt.
Oppepper voor ons immuunsysteem
Kurkuma wordt doorgaans in relatie gebracht met kanker maar het scala van ziekte beelden is veel groter. Om te beginnen is het een sterke antioxidant. Bovendien remt het ontstekingsreacties. Kurkuma blijft achter in je darmen en kan helpen bij darmproblemen. Aangetoond is dat curcumine ons immuunsysteem een oppepper geeft.
Daarnaast werkt kurkuma mogelijk tegen eiwitvouwingsziektes in de hersenen, zoals alzheimer, parkinson en huntington. Met de nadruk op mogelijk. Het zal eerst in langlopende, placebo-gecontroleerde onderzoeken moeten worden aangetoond.
Beter te verdragen dan chemo
Heger achterhaald hoe we op hoge doses kurkuma reageren. Proefpersonen kregen 8 à 12 gram per dag. De meeste mensen hadden nergens last van, maar sommigen werden misselijk of kregen darmklachten. “Stel dat je kurkuma gebruikt in een behandeling tegen kanker, dan vallen deze bijwerkingen natuurlijk wel mee vergeleken met de bijwerkingen van chemotherapie”, aldus Heger.
In sommige gevallen ontraadt hij kurkuma. Wie bloedverdunners slikt of chemotherapie ondergaat, raadt hij aan met de arts te overleggen. “Meestal weten artsen te weinig over curcumine, maar ze kunnen over het algemeen wel inschatten of je het veilig kunt gebruiken.”
Supplementen met curcumine bevatten dezelfde werkzame stof als in voeding met kurkuma. Maar in curry zitten ook ook andere specerijen zoals komijn. Wat die precies doen, is niet bekend.
Heilzaam bij depressie, darmontsteking, artritis en meer
Voor bepaalde patiënten met depressie, darmontsteking, artritis, metabool syndroom (hoog vetgehalte), diabetes, en menstruatieklachten werkt curcumine in ieder geval wel. Dit is volgens Heger aangetoond in dubbel-geblindeerde, placebo-gecontroleerde studies.
Beeld: seniorennet.be
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief