Aspirine gooit als antikankermedicijn steeds hogere ogen. Het wordt binnenkort in België uitgetest op vrouwen met baarmoeder(hals)kanker, tegelijk met andere medicijnen.
De Belgische organisaties Kom op Tegen Kanker en het Antikankerfonds hebben honderdduizenden euro’s uitgetrokken voor een nieuw onderzoek naar de effecten van aspirine maar bijvoorbeeld ook van een middel dat is afgeleid van kurkuma.
Vrouwen krijgen ook supplementen
Dankzij de beschikbaar gestelde fondsen krijgen tientallen Belgische vrouwen met baarmoeder(hals)kanker binnenkort een cocktail van zeven medicijnen. Ze worden behandeld met Keytruda, een vorm van immuuntherapie. Dat is een behandeling die recent is ontwikkeld en gemiddeld meer dan 100.000 euro per patiënt per jaar kost.
Daarnaast krijgen ze een lage dosis chemo en bestraling. Maar vooral: de vrouwen krijgen ook vitamine D, maagzuurremmers, een voedingssupplement op basis van kurkuma én aspirine. “Stuk voor stuk zijn het middelen waarvan we vermoeden of weten dat ze ons afweersysteem stimuleren”, zegt Lydie Meheus van het Antikankerfonds.
Er is een gerede kans dat de middelen de werking van de immuuntherapie verbeteren. “We geven ze in normale dosissen maar allemaal tegelijk om de kans op succes te vergroten”, zegt Meheus.
Afweersysteem wakker geschud
Kankercellen zijn slim in hun poging te overleven. Vaak slagen ze erin ons afweersysteem in slaap te wiegen. Met medicijnen als Keytruda wordt het opnieuw wakker geschud. De medicatie heeft tot doel het lichaam te leren zelf de tumor te bestrijden. De nieuwe behandeling met Keytruda is veelbelovend maar werkt lang niet bij iedereen. Bij baarmoeder(hals)kanker reageert slechts één op de vijf patiëntes.
Bij recidive herval of uitzaaiingen zijn de mogelijkheden met medicijnen zo goed als uitgeput. De onderzoekers hopen dat de nieuwe cocktail tumoren gevoelig verkleint. De eerste resultaten worden verwacht binnen twee jaar.
Voor Big Farma valt er weinig te verdienen
Als de cocktail werkt, is dat ook goed nieuws voor de strijd tegen andere kankers. De aanvullende medicijnen kunnen makkelijk en snel worden ingezet omdat ze al op de markt zijn en weinig kosten. Voor Big Pharma valt er vooralsnog weinig geld met de middelen te verdienen. Meheus van het Antikankerfonds: “Daarom toont die weinig interesse in dit soort onderzoek, dat nochtans een groot verschil kan maken.”
De testen met aspirine en andere medicijnen hebben plaats in vier Belgische ziekenhuizen, waaronder het UZ Gent en het UZ Antwerpen. In Antwerpen start in oktober nog een ander onderzoek waarbij kankerpatiënten aspirine krijgen als aanvulling op chemo. Het gaat om mensen met darmkanker. Er zijn aanwijzingen dat aspirine de kans op herval na een operatie verkleint.
Meheus waarschuwt nog wel voor het zelf innemen van aspirine. “Het is niet de bedoeling dat elke patiënt nu zomaar aspirine begint te slikken. Er is een risico op bijwerkingen zoals maagbloedingen en bovendien is het effect ervan nog lang niet algemeen bewezen”, tekent het staflid van het Antikankerfonds aan. Het Antikankerfonds is opgericht door Luc Verelst, een Vlaamse weldoener.
Bij de waarschuwing van Meheus moet wel aangetekend worden dat het risico op maagbloedingen niet opweegt tegen de dodelijke bedreiging van kanker. Vandaar dat kankerpatiënten in overweging wordt gegeven aspirine te slikken.
Zie ook de zoekresultaten van deze site.
Beeld: nl.wikipedia.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief