Angst bij of na kanker is heel gewoon. Je wordt immers besprongen door indringende vragen. Word ik wel beter? En: Zou de ziekte terugkomen? Kalmerende middelen bieden doorgaan soelaas.
De huisarts zal bij een angststoornis snel naar de ‘pammetjes’ grijpen: Oxazepam bijvoorbeeld of in heftige gevallen Lorazepam. Ze helpen doorgaans prima maar wat de meeste artsen er niet bij vertellen, is dat ze een verslavende werking kunnen hebben, geheugenverlies veroorzaken en zelfs dementie in de hand werken. Een natuurlijk alternatief zonder deze bijwerkingen is daarom toe te juichen.
Hoe langer ze werden blootgesteld, hoe minder angstig ze waren
Dat alternatief heeft zich aangediend in de vorm van lavendel, zoals in de MMV-nieuwsbrief DiVitaal van afgelopen vrijdag viel te lezen. Japanse onderzoekers gebruikten muizen om na te gaan of linalool, een stof die aanwezig is in lavendel, een rustgevend effect had. Muizen werden blootgesteld aan de geur van linalool aan verschillende intensiteiten. Angstaanvallen bij muizen werd gemeten door ze in een ruimte aan veel licht bloot te stellen. Deze ruimte was verbonden met een donkere ruimte, de muizen konden dus aan het licht ontsnappen.
In een tweede test mochten de muizen vrijblijvend rondlopen in een doolhof. De tijd besteed in de ruimte met licht en in het doolhof werd gebruikt om de angststatus te registreren. Hoe langer deze muizen in beide omstandigheden verbleven, hoe minder angstig ze waren: muizen houden niet van verlichting om nieuwe gebieden te onderzoeken. Muizen blootgesteld aan linaloon verbleven langer in stressvolle condities, een resultaat dat vergelijkbaar was met de muizen die angstremmers kregen. Hoe langer de muizen blootgesteld waren aan linalool, hoe minder angstig ze waren om in stressvolle omstandigheden te vertoeven. Bij muizen zonder reukgevoel werkte linalool niet, wat betekent dat de geur essentieel is in het bekomen van een kalmerend effect.
Geur speelt bij Lasea geen rol
Het weblog Gezondheid en wetenschap wierp de vraag op of de resultaten van het Japanse onderzoek vertaald kunnen worden naar mensen. Deze studie draagt volgens het weblog vooral bij tot onze kennis over hoe lavendel eventueel relaxerend zou kunnen werken: de geur lijkt dus essentieel. Lavendelgeur inademen kan, samen met minder alcohol, cafeïne beperken en lichaamsbeweging, helpen om angstaanvallen af te remmen
De studie verklaart niet hoe het kan dat lavendel toegepast in capsules ook een kalmerende werking heeft. Onder de naam Lasea worden deze capsules met name in Duitsland aangeboden. De werking van Lasea is wetenschappelijk onderzocht en scoorde positieve resultaten. De geur speelt bij deze toepassing geen rol.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief