Amandelen zijn lekker en daarbij rijk aan vezels en waardevolle voedingsstoffen. Ze bevatten veel proteïnen, polyfenolen, mineralen en gezonde vetten. Waaronder omega-3. Daarmee verdienen amandelen en andere noten een basisplaats in de selectie van gezonde voedingsmiddelen. Maar tegen een ongezond voedingspatroon staan ze in hun eentje machteloos. Dat blijkt uit een klinische studiedie is gefinancierd door de Almond Board of California.
Juichend zal de Almond Board de resultaten niet ontvangen hebben. De organisatie spant zich in om ‘wereldwijd vraag te ontwikkelen naar Californische amandelen’ en ‘investeert in onderzoek met betrekking tot duurzaamheid, voedselveiligheid en meer’. Dat ‘meer’ betrof in dit geval onderzoek – in opdracht gegeven aan King’s College London – naar het effect van hele en gemalen amandelen op darmwerking en darmbacteriën bij ongezond etende jonge volwassenen. Die waren nauwelijks te vinden.
Darmflora
Verdeeld over drie groepen nuttigden 87 deelnemers vier weken lang dagelijks ongeveer vijftig gram hele amandelen, gemalen amandelen of een placebomuffin. Dat had geen effect op geen van de vooraf vastgestelde uitkomstmaten. Dat wil zeggen, geen positief effect. Tegen de verwachting in daalde het aantal Bifidobacteriën in de onderzoeksgroepen zelfs, bediscussiëren de onderzoekers in de American Journal of Clinical Nutrion. In de controlegroep stegen deze aantallen iets, al waren de resultaten in geen van de groepen statistisch significant. De diversiteit van de andere bacteriegemeenschappen bleef gelijk.
Consumptie van amandelen vermocht ook niet de darmpassage te bespoedigen; dat is de tijd die voedsel doet over de reis van het bord tot de wc-pot. De zuurtegraad van de dikke darm veranderde niet. Daarbij rapporteerden de onderzoeksgroepen geen veranderingen van buikgevoel en de consistentie – mate van ‘vastigheid’ – van hun ontlasting was na de interventie onveranderd.
Overdreven gezondheidsclaim
Op één ding lijken de amandelen wel een effect te hebben gehad. Namelijk de vorming van het korte-keten vetzuur butyraat. Dit door darmbacteriën geproduceerde vetzuur voedt het darmepitheel en heeft meer gunstige effecten, onder andere op het immuunsysteem. Het korte persbericht, dat een maand na publicatie van de studie verscheen, slaat een toon aan die niet in verhouding staat tot de bescheiden uitkomsten: ‘Amandelen snacken boost darmgezondheid.’
Deze claim wordt alleen vastgemaakt aan de hogere butyraat-waarden. ‘Deze moleculen functioneren als een energiebron voor cellen in de dikke darm’, citeert het persbericht eerste auteur van de studie voedingswetenschapper Kevin Whelan. ‘Ze reguleren de opname van andere nutriënten uit de darm en helpen het immuunsysteem in balans te houden.’
In hun artikel tonen de onderzoekers zich op dit punt overigens heel wat minder zeker. Er kon geen grotere aanwezigheid worden aangetoond van een de belangrijkste producent van butyraat. ‘De verwachting was dat amandelen de productie van korte-keten vetzuren zouden verhogen, hetgeen in een zuurder darmmilieu zou resulteren, met name aan de rechterkant van de colon.’ De waargenomen toename van butyraat ‘staat hier echter tot in tegenstelling: de amandelen hadden geen impact op de zuurtegraad van de dikke darm. Daarom moeten we deze resultaten met voorzichtigheid interpreteren.’
Foto: John Riches
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief