Op Wereld Alvleesklierkanker Dag bracht Casper van Eijck veelbelovende resultaten naar buiten van een immuuntherapie bij alvleesklierpatiënten. ‘Van de tien deelnemende patiënten zijn er na gemiddeld anderhalf jaar nog negen vrij van tumoren en in goede gezondheid.’
Voor alvleesklierkanker is dat een bijzonder bemoedigend resultaat. Normaal gesproken komen negen van tien patiënten binnen een jaar na de diagnose te overlijden. Jaarlijks krijgen 3.000 Nederlanders de diagnose. Gesteund door een schare supporters doet de Rotterdamse chirurg Casper van Eijck sinds 2015 onderzoek naar manieren om deze vorm van kanker beter behandelbaar te maken.
In een interview in Uitzicht vertelde Van Eijck in december 2016 over zijn motivatie en zijn weerzin tegen de farmaceutische industrie die niet investeert in relatief zeldzame vormen als alvleesklierkanker. Aan de weigering van het KWF financieel aan het door hem geleide onderzoek naar een ‘viro-immunotherapie’ maakt hij weinig woorden vuil. Inmiddels brachten sponsoren en donateur al bijna twaalf miljoen euro bij elkaar.
Het principe om virussen te gebruiken tegen deze moeilijk te treffen tumoren, is niet nieuw. In Azië is het expres infecteren van kankerpatiënten een vaker gebruikte methode. Twee Nederlandse patiënten behandelden zichzelf (illegaal) met het vogelgriepvirus. Een van hen leefde nog tien jaar, de andere leeft nog altijd.
Overigens is het gisteren gemelde succes niet met virussen bereikt maar met dendritische celtherapie. In deze vorm van immuuntherapie herkennen dendritische cellen de tumor en sturen er T-cellen op af. Op dit moment buigt de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek van het Erasmus MC zich over een vervolgstudie. Daar zullen zestig tot tachtig patiënten aan deelnemen. De verschillende onderzoeken naar een viro-immunotherapie lopen ook door.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief