Het consulteren van een alternatieve of complementaire behandelaar is voortaan 21 procent goedkoper. Dat is het gevolg van een aantal recente uitspraken van belastingrechters. MMV-directeur Hans Klaasse reageert opgetogen. “Het schrappen van de btw-plicht is een sterke impuls voor de discussie over de gelijkberechtiging van alternatieve met reguliere artsen.”
Geen verschil
De rechterlijke macht heeft aangegeven dat de Belastingdienst geen verschil mag maken tussen reguliere en alternatieve artsen zoals NTTT-artsen. Ook mag de fiscus geen onderscheid maken tussen reguliere geneeswijzen en behandelingen van alternatieve therapeuten, mits die aan een aantal (milde) eisen voldoen.
De Hoge Raad oordeelde dat de werkzaamheden van een gediplomeerd magnetiseur voor de Belastingdienst niet verschilden van die van een psycholoog of psychiater, en dus niet onder de btw vallen.
Lenteakkoord
Sinds 1 januari 2013 moeten alternatieve artsen 21 procent btw afdragen over de omzet die zij behalen met behandelingen zoals acupunctuur, chiropraxie en homeopathie. De maatregel hierover btw te heffen, maakte onderdeel uit van het Lenteakkoord dat het kabinet Rutte in 2012 sloot met ‘bevriende’ oppositiepartijen..
Aan deze maatregel, die 65 miljoen euro op jaarbasis moest opleveren, was een succesvolle lobby van de Nederlandse vereniging tegen de Kwakzalverij voorafgegaan. Gevolg van de maatregel was dat de prijzen van alternatieve behandelingen door artsen met circa een vijfde omhoog gingen. Dat leidde tot daling van het aantal patiënten en consulten.
Aan tafel
Volgende week gaat de Belastingdienst in gesprek met beroepsverenigingen van alternatieve artsen om te bespreken hoe er gestalte kan worden gegeven aan de uitspraken van de rechterlijke macht. Volgens Antsje Boersma van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) zijn de gevolgen verstrekkend. Sommige chiropractors krijgen grote bedragen aan btw terug.
De NCA voerde namens haar leden twee proefprocessen tegen de btw-plicht. In eerste instantie werd de vereniging in het gelijk gesteld door de belastingrechter in Breda, vorige week volgde de belastingkamer in Den Bosch. Tegen de invoering van de btw-plicht was een actie gestart. Die leverde meer dan 50.000 handtekeningen op.
Teleurgesteld
De Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij (NVTK) reageert zeer teleurgesteld op het terugdraaien van de btw-plicht. Volgens woordvoerder Cees Renckens hebben rechters helemaal geen verstand van medische zaken. Hij noemt de vonnissen “ongehoord”. “Al die alternatieve types zullen wel victorie kraaien. Maar het is slecht voor de patiëntenzorg dat kwakzalvers en de reguliere artsen op een lijn worden gezet”, aldus Renckens in NRC.
De alternatieve artsen hopen op hun beurt dat de lobby van de NVTK verschrompelt. „Wij vinden dat die vereniging veel te veel invloed heeft in Den Haag”, zegt Boersma namens de chiropractors. „Politici lopen weg met de Vereniging tegen de Kwakzalverij, maar aan het btw-dossier kun je zien dat dat niet verstandig is.”
Goed nieuws
“Goed nieuws voor onze leden en voor iedereen die alternatieve therapieën volgt”, reageert MMV- directeur Hans Klaasse op de rechterlijke uitspraken. De vereniging nam vorig jaar bij monde van voorzitter Dave Schut uitdrukkelijk stelling tegen de btw-plicht voor alternatieve artsen. Klaasse: “Het schrappen van deze plicht heeft gunstige gevolgen voor de tarieven van alternatieve behandelingen.”
De grote vraag voor hem is nog wel hoe de fiscus de ten onrechte geheven btw terug wil geven. Alles bij elkaar gaat het over een bedrag van vele miljoenen. “Wat ons betreft gaan we samen met andere alternatieve patiëntenorganisaties met de belastingdienst in gesprek over compensatie.”
Er is al geopperd om het bedrag in een fonds te laten storten dat onderzoek mogelijk maakt naar de effectiviteit van alternatieve therapieën.
“De vraag is of de fiscus daarin meegaat maar het zou wel heel mooi zijn.
De btw-plicht werd als discriminerend ervaren. Terecht?
“Zeker. Alternatieve artsen zijn met hetzelfde bezig al reguliere: genezing van de patiënt. De ene keer gaat dat reguliere genezers beter af, de andere keer alternatieven. Voor de discussie over de gelijkberechtiging zijn de rechterlijke uitspraken een sterke impuls. Het schrappen van de btw-plicht is in dat opzicht een stap in de goede richting, een hart onder de riem.”
Aftrekbaarheid
Eerder dit jaar sneuvelde het schrappen van de aftrekbaarheid van alternatieve geneesmiddelen en het oncologisch dieet. In eerste instantie had de fiscus te kennen gegeven de uitgaven voor diverse preparaten en voedingssupplementen niet meer als bijzondere ziektekosten te willen aanmerken. Dat standpunt werd naderhand losgelaten. Voorwaarde is wel dat de middelen zijn voorgeschreven door een (eventueel complementaire of homeopatische) arts met BIG- registratie.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief