In de ene familie komt meer kanker voor dan in de andere. Dat kan met leefstijl te maken hebben maar het kan ook een genetische kwestie zijn. Kanker zelf is niet erfelijk, de aanleg voor kanker wel. Eén op de 20 gevallen van kanker komt door een erfelijke aanleg. Erfelijke aanleg betekent niet automatisch dat iemand die kankersoort krijgt.
Bij ongeveer vijf procent van alle mensen met kanker speelt erfelijke aanleg een rol in het ontstaan van de ziekte. Er is wel verschil in tumorsoort. Voor sommige tumorsoorten is de bijdrage kleiner dan vijf procent, bijvoorbeeld voor baarmoederhalskanker. Voor andere soorten is dit hoger maar nog steeds beperkt. .
Kenmerken erfelijke aanleg
De volgende kenmerken wijzen op een erfelijke aanleg voor kanker:
- Dezelfde soort kanker komt voor bij twee of meer verwanten uit verschillende generaties. Bijvoorbeeld borstkanker bij een tante en een zus.
- De ziekte ontstaat op jongere leeftijd dan gebruikelijk is. Welke leeftijd jonger dan gemiddeld is, verschilt per kankersoort.
- Er zitten meerdere tumoren in één orgaan die los van elkaar zijn ontstaan. Bijvoorbeeld meerdere dikkedarmtumoren.
- Er zitten tumoren in twee dezelfde organen. Bijvoorbeeld een tumor in beide borsten.
- Twee keer een melanoom bij dezelfde persoon.
- Een specifieke combinatie van verschillende soorten kanker komt voor bij één persoon of binnen één familie. Bijvoorbeeld borst- en eierstokkanker of dikkedarm- en baarmoederkanker.
Hier vind je meer informatie over dit onderwerp.
Beeld: pt.slidehare.net
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief