Drink pas als je dorst hebt en drink dan tot je verzadigd bent. Het is onzin om te drinken nog voor je dorst krijgt.
Dat stelt therapeut Thomas D’havé in het Belgische opinieblad Knack. Hij adviseert topvoetballers en schroomt daarbij niet om dwars tegen de officiële adviezen in te gaan. Die luiden:
- 1,5 tot 2 liter per dag te drinken;
- regelmatig te drinken;
- te drinken nog vóór je dorst krijgt;
- bij een inspanning niet alleen nà maar ook vóór en tijdens je inspanning te drinken.
D’havé stelt daar het oude adagium “drink wanneer je dorst hebt” tegenover. Het is volgens hem het enige correcte advies.
Watervergiftiging
In de wetenschappelijke literatuur worden naar zijn zeggen steeds meer vragen gesteld bij de officiële adviezen. Hij verwijst naar de bekende professor emeritus inspanningsfysiologie en sportgeneeskunde Tim Noakes die stelt dat watervergiftiging een groter gevaar is dan uitdroging. Hij roept lezers zelfs op om hem de wetenschappelijke onderbouwing van “drink op z’n minst acht glazen water per dag” te sturen omdat hij die zelf nergens kon vinden.
In evenwicht
Een onderzoek, waarbij 18 personen een tocht van 25 kilometer ondernamen in 44,3 graden, vat het zo samen: De mens is het zoogdier met de grootste capaciteit om inspanningen te leveren in extreme hitte. De onderzoekers toonden volgens D’havé aan dat ondanks een verlies van twee kilo lichaamsgewicht (!) de natriumconcentratie in het bloed behouden bleef. “Het water en de deeltjes bleven perfect in evenwicht.”
D’havé: “Mij lijkt het duidelijk: te veel mensen drinken veel te veel water, zonder dorst, omdat het ‘zo hoort’. Ook mildere symptomen zoals (te) vaak urineren, ’s nachts urineren of krampen kunnen duiden op een verstoorde mineralen/vocht-balans. Daarbij gaat het vaker om een tevéél dan om een tekort aan water.”
Huh?
Mogelijks drink je dus méér dan goed voor je is, met een grote kans op een watervergiftiging, aldus de therapeut. “Overtollig vocht dat elders in het lichaam wordt gestockeerd, kan zelfs leiden tot sterfte.”
En: “Wat men dus al sinds een dikke dertig jaar aanbeveelt, is dat we moeten drinken alvorens we gaan sporten (bewegen), dat we op regelmatige tijdstippen water moeten drinken en dat we elke dag een paar liter moeten drinken. We moeten dus het vocht gaan innemen dat we mogelijks in de toekomst gaan verliezen. Huh?
Dat deden we in onze geschiedenis nooit voorheen. Bovendien begrijpt ons lichaam (en zeker onze maag) helemaal niets van drinken zonder dorst. Een dorstgevoel is het signaal dat er mogelijks vocht aankomt, waardoor de maag zich kan voorbereiden én het immuunsysteem kan activeren.”
Oplossing
De oplossing volgens D’havé:
- we moeten het normale (evolutionair ingebakken) ritme herstellen:
- pas drinken als je dorst hebt en dan drinken tot je verzadigd bent;
- af en toe als je dorst hebt eens een paar uur (maximum 8 à 10 uur) helemaal niéts drinken.
- Presteer dankzij dorst, en geef het lichaam het dorstgevoel terug.
Beeld: onlinehealth.wiki
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief