Artsen en patiëntenorganisaties nemen het niet dat veel nieuwe geneesmiddelen vrijwel onbetaalbaar zijn. Een voorbeeld is pertuzumab, een borstkankermedicijn dat 60.000 euro per patiënt per jaar kost.
Zorginstituut Nederland (ZINL) heeft minister Schippers van Volksgezondheid geadviseerd om het middel te schrappen uit het zorgverzekeringspakket vanwege te hoge kosten. Dat heeft veel onrust teweeg gebracht. Pertuzumab wordt met succes ingezet tegen uitgezaaide borstkanker. Borstkankervereniging Nederland probeert nu via een petitie te bereiken dat pertuzumab in het basispakket blijft.
Ontwikkelkosten
Tijdens de tv-uitzending van Radar van 4 april ’16 werd hard uitgehaald naar de farmaceutische industrie. Die verdedigt de hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen met een beroep op de ontwikkelkosten. Geen enkele farmaceut geeft echter opening van zaken.
Er komt bij dat de meeste medicijnen ontwikkeld worden door universiteiten. Die worden gefinancierd met gemeenschapsgelden.
Minister Schippers heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of Europese landen gezamenlijk hun inkoop kunnen doen. Intussen blijft het probleem dat een medicijn als pertuzumab mogelijk uit het basispakket verdwijnt.
Winstmarge
De farmaceutische industrie heeft de grootste winstmarge binnen het bedrijfsleven. Gemiddeld is deze marge tien procent, de farmaceutische industrie zit gemiddeld op twintig procent.
De gemiddelde winst van de vier grootste farmaceuten was de afgelopen tien jaar zo’n acht tot twaalf miljard euro per jaar. Dat is na aftrek van alle kosten voor ontwikkeling, marketing, overnames en miljardenboetes die betaald moesten worden. En maar liefst 30 procent van onze totale geneesmiddelen uitgaven gaan naar minder dan één procent van de patiënten.
Farmaceuten die het patent op een medicijn verwerven, hebben voor een periode tot wel twintig jaar het alleenrecht om dit middel te verkopen. Concurrentie van andere farmaceuten is er in die periode niet. Bovendien kunnen patenthouders zelf de prijs bepalen.
Beeld: rfid3.ecosensa.com
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief