Nog even en de wereld schakelt over op G5, de volgende generatie draadloze technologie. Dat lijkt gepaard te gaan met ernstige gezondheidsrisico’s maar de autoriteiten willen er niet van weten.
Dankzij slimme sensoren hebben de boeren straks continu zicht op de gesteldheid van hun akkers. Het is een van de proefprojecten met G5. Zo lopen er nog tientallen. Van zelfrijdende busjes, trillingsensoren in gebouwen en een alarmknop voor zorgbehoevenden tot een drone die een beeldendatabank van landbouwakkers aanlegt. Met 5G belooft alles slimmer te worden.
Alarmerende stijging van straling
Als het aan de Europese Commissie zijn rond 2025 alle openbare gebouwen als scholen, ziekenhuizen, gemeentehuizen en treinstations uitgerust met een snelheid van één gigabyte per seconde. Dat is een veelvoud van de huidige snelheid. Ook de huishoudens kunnen kennismaken met de superstraling. Kosten: zo’n vijfhonderd miljard euro over de komende tien jaar.
Een groep van meer dan 230 wetenschappers vindt het geen goed idee. Zij voorzien een alarmererende stijging van de straling van elektromagnetische velden.Omdat er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen zijn voor de schadelijke effecten daarvan vragen ze om de 5G-plannen niet uit te rollen totdat er meer duidelijkheid is hoe schadelijk de straling is voor mensen.
In een reactie wuift de Europese Commissie alle bezwaren weg. De stralinng blijft binnen de geldende richtlijnen, luidt het Europees verweer. Opinieweekblad De Groene Amsterdammer wijst er echter op dat die richtlijnen al twintig jaar oud zijn en steeds meer omstreden. Ze worden namelijk opgesteld door een klein groepje insiders die alle internationale adviesorganen rond stralingslimieten domineren. In de afgelopen decennia hebben meer en meer wetenschappelijke studies mogelijke schadelijke gezondheidseffecten aangetoond van straling die onder die limieten lag.
‘De Groene’ en journalisten van Investigate Europe deden daarom onderzoek naar de huidige stand van zaken in het stralingsdebat. Ze spraken met tientallen onderzoekers, telecomspelers en regelgevers, doorploegden de voornaamste beleidsdocumenten en namen de maat van het meest recente onderzoek naar gezondheidseffecten van radiofrequente straling.
Zeldzaam soort tumor op 3000 kilometer van elkaar
Het is niet de eerste keer dat de Commissie wordt gewaarschuwd. In 2007 kwam haar eigen milieuagentschap, de European Environment Agency (eea), al met een eerste waarschuwing over elektromagnetische straling. Die zou een bepaald type hersentumor aan de zijkant van het hoofd veroorzaken.
De telecomspelers zelf zijn zich bewust van de toenemende aanwijzingen dat emv-straling schadelijk kan zijn. Ze komen daarvoor uit en dekken zich ertegen in, zo lezen we in hun jaarverslagen. Vodafone schrijft over elektromagnetische straling dat het “aangezien kan worden als een gezondheidsrisico”. Telefonica waarschuwt voor “mogelijke effecten (…) op de gezondheid van mensen” en Deutsche Telekom voor een “risico op regelgevende interventies, zoals verlaagde limieten voor elektromagnetische velden of het invoeren van voorzorgsmaatregelen in de mobiele communicatie.”
In de woontoren voor knaagdieren hebben de onderzoekers van het Italiaanse Ramazziniinstituut meer dan tweeduizend ratten gedurende twee jaar dagelijks aan straling blootgesteld. De dosis kwam overeen met de normale omgevingsstraling die ver onder de internationale aanbevolen limieten lag. De resultaten kwamen vorig jaar uit en waren baanbrekend. Tegelijkertijd voerde het Amerikaanse National Toxicology Programme (ntp) een tien jaar durende studie uit in opdracht van het Amerikaans ministerie van Volksgezondheid. ntp kwam vorig jaar met even ophefmakende resultaten. Daarmee was 2018 een keerpunt in het stralingsonderzoek.
In de twee studies vonden de onderzoekers een zeldzaam soort tumor van hetzelfde celtype, Schwann-cellen. Gelijksoortige experimenten die op drieduizend kilometer van elkaar zijn uitgevoerd en hetzelfde type tumor ontdekken. Hoe groot is die kans?
‘Onafgebroken hoofdpijn als we thuis zijn’
Wat G5 in de praktijk betekent? De inwoners van het Italiaanse L’Aquila weten er alles van. In drie dagen werd in hun woonplaats een antenne van 35 meter hoog neergepoot. “Sindsdien is ons dagelijks leven een ramp. Het uitzicht is om zeep, onze huishoudapparaten slaan om de haverklap op tilt en we hebben onafgebroken hoofdpijn als we thuis zijn”, getuigt een van de inwoners van L’Aquila, de hoofdstad van het Abruzzen-gebergte in midden Italië. Na de aardbeving in 2009 lag de stad aan diggelen. In de nasleep van de heropbouw heeft de Italiaanse regering L’Aquila uitgekozen als een van de vijf 5G-teststeden. “Na het drama van de aardbeving willen ze van onze stad een openlucht-proeftuin maken, maar wij zijn de proefdieren”, zegt een dokter.
Hij is een van de vijftienhonderd ondertekenaars van de anti-5G-petitie; op een zachte herfstdag in november zijn een paar van hen samengekomen op de trappen van de plaatselijke kerk. De weerstand tegen de 5G-plannen van de Italiaanse regering is er groot.
Ook in de rest van Europa rijst protest tegen 5G. In de Poolse stad Gliwice voerde Orange in het geheim 5G-testen uit. Dat gebeurde zonder de plaatselijke overheden of de burgers ervan op de hoogte te stellen. Toen dat uitlekte, gingen de mensen de straat op en werden de testen in stilte stopgezet. Vorig jaar waren er in vier andere Poolse steden gelijksoortige 5G-protesten. Patras, de derde grootste stad in Griekenland, weigerde een testhub voor 5G te zijn.
Beeld: en.wikipedia.org
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief