Vandaag publiceert Nature Communications de resultaten van Leids onderzoek naar het effect van vasten bij de behandeling van borstkanker. ‘De tumor bleek in de vastengroep meer geslonken dan in de controlegroep’, vertelt hoofdauteur Stefanie de Groot in de komende Uitzicht. Of vasten helpt de chemo beter te verdragen, kon dit onderzoek niet aantonen.
Vooruitlopend op de publicatie deed het televisieprogramma Dokters van morgen’ afgelopen najaar al verslag van een hoopgevende casus uit de DIRECT-study. De afkorting staat voor Dietary REstriction as an adjunct to neoadjuvant Chemo Therapy in HER2-negative breast cancer, wat je vrij zou kunnen vertalen als ‘vasten als aanvulling bij chemotherapie voorafgaand aan opereren’.
Doel van neoadjuvante chemokuren is het effect van de behandeling op de tumor te verkleinen en zo nodig aan te passen. Bij goede respons zal dit soms tot een kleinere chirurgische ingreep leiden. Een van de onderzoeksvragen was of vasten positief bijdraagt aan de effectiviteit van chemotherapie. Dat lijkt het Leidse onderzoek dus aan te tonen. Bij deelneemster Marjan van der Plas, door Dokters van morgen’ geportretteerd, was dat effect bijzonder sterk: tijdens de operatie bleek er niets van de tumor terug te vinden.
Moeilijk vol te houden
Ondanks deze spectaculaire individuele uitkomst, waren de resultaten niet van dien aard dat het onderzoek een doorslaand succes genoemd mag worden. Een belangrijke reden daarvoor was de moeite die veel deelnemers hadden om zich aan het vastenregime te houden. Daardoor was er te veel uitval in de vastengroep en bij een te laag aantal deelnemers verliest een onderzoek aan zeggingskracht. Stefanie de Groot, die het onderzoek samen met Judith Kroep coördineerde, zegt daar in de komende Uitzicht (die half juli verschijnt) over: ‘Weinig eten bleek moeilijk, er waren deelnemers bij die het niet volhielden. Ik kan me dat goed voorstellen. Ik heb zelf een keer vier dagen gevast en ondanks dat ik het wel volhield, was ik blij dat ik het niet nóg eens hoefde te doen.’
Gelukkig voor de kansen van vervolgonderzoek, bleek dat vasten veilig is én dat het de DNA-schade als gevolg van chemo beperkt.
Hier vindt u de samenvatting van de publicatie in Nature Communications.
Beeld: Mariet Mostert
Wilt u zelf gaan vasten? Het LUMC zette de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief