Ze zien er leuk uit, zijn lekker én gezond. Kiemgroenten. Vooral broccolikiemen dragen een fabelachtige potentie in zich. Reden genoeg jezelf te superdoseren met dit geschenk van de natuur.
Kiem & Go!
Kweken is een groot woord als het om kiemen gaat. Iedereen met levende kamerplanten is gekwalificeerd. Net als de meeste kiemzaden is broccolizaad geschikt voor de simpelste kweekmethode. Gewoon in een glazen pot; afgedekt met insectengaas. Of een deksel met gaatjes – eventueel zelf te maken met een spijkertje van twee millimeter dik en vijf minuten geduld. Week het zaad tien uur in lauw water. Uitspoelen, afgieten en schuin wegzetten zodat kiemende zaden kunnen uitlekken. Op kamertemperatuur en donker. De komende zes dagen een paar maal daags spoelen met lauw water en weer ondersteboven schuin wegzetten. Dus zondagavond in de week, zondagochtend in de maag.
Verwarmd: tot 3,5 x meer sulforafaan
Broccoli(kiemen) en andere Brassica zoals spruitjes en de koolsoorten bevatten een boel moeilijke woorden. Sulforafaan is niet als zodanig in de plant aanwezig. Wel de voorloper ervan: glucorafanine. Bij beschadiging van de cel zet dat zich met behulp van het enzym myrosinase om in twee verschillende isothiocyanaten: sulforafaan nitril en sulforafaan. Verhitting inactiveert het proteïne ESP, dat de nitrilvariant vormt. Maar pas op: te lang en heet verwarmen, doet ook de myrosinase de das om. Idealiter liggen de kiemen tien minuten in water van 70 graden Celcius. Dat levert 3,5 keer meer sulforafaan op. Broccoli zelf mag een paar minuten korter op 60 graden.
Dosering
Verschillende types onderzoek laten een positief verband zien tussen de hoeveelheid sulforafaan en de kracht van het effect op verschillende lichaamsprocessen. Ook voor sulforafaan geldt dat therapeutische inzet hogere doseringen vereist dan preventief gebruik. De nog spaarzame placebogecontroleerde klinische studies suggereren doseringen tussen veertig (hartstudie) en zestig milligram (prostaatstudie) sulforafaan per dag. Een hoeveelheid die correspondeert met ongeveer 100 tot 140 gram rauwe broccolikiemen. Dat is dus zonder de warmtebehandeling uit het kader hierboven.
Kruisbloemige toppers
Glucorafanine, de voorloper van sulforafaan, is slechts een van 120 glucosinolaten die volgens Wikipedia momenteel bekend zijn. Dat veel onderzoek zich op sulforafaan richt, wil natuurlijk niet zeggen dat we de rest kunnen missen. De kortste weg om van deze rijkdom te profiteren, loopt via een voedzame maaltijd. Behalve de leden van het geslacht Brassica – de kolen – heeft de hele Kruisbloemenfamilie een talent voor glucosinolaten.
Dit zijn de toppers in milligrammen per ons:
Broccoli kiemen 991
Tuinkers 392
Mosterdkiemen 282
Spruitjes 236
Mierikswortel 160
Boerenkool 100
Waterkers 94
Knolraap 92
Groene kool 78
Rode kool 64
Broccoli 61
Paksoi 54
Koolrabi 46
Bloemkool 44
Sulforafaan: krachtige drijfveer van NRF2
Het is moeilijk níet enthousiast te raken over sulforafaan. Dit vooral door kruisbloemige groenten geproduceerde ‘twee componenten plantengif’ blijkt de krachtigste natuurlijke drijfveer van NRF2. Deze transcriptiefactor reguleert honderden genen die onze cellen beschermen tegen oxidatieve stress, kankerverwekkende stoffen en inflammatie. Daarnaast reguleert sulforafaan immuunreacties door zijn effect op NF kappa B. Deze DNA-transcriptiefactor controleert de productie van cytokinen en speelt een sleutelrol bij het al dan niet overleven van cellen.
Daarmee leverde de celbiologie deze eeuw plausibele verklaringen voor werkingsmechanismen achter verbanden die bevolkingsonderzoek de vorige eeuw al toonde. Hoe hoger de consumptie van kruisbloemige groenten, hoe lager de algemene sterfte, sterfte aan hart- en vaatziekten en aan prostaat-, blaas-, long- en borstkanker.
Placebo gecontroleerde onderzoeken bevestigen de werkzaamheid van sulforafaan in een klinische setting. Zo scheidden proefpersonen tot zestig procent meer kankerverwekkende stoffen uit, waaronder acroleïne en benzeen¹. Ook voor de werking bij ziekte is klinisch bewijs. In patiënten met diabetes type 2 verbeterde broccolikiempoeder de bloedsuiker- en cholesterolwaarden².
Ronduit spectaculair was een studie³ uit 2015 onder mannen met een ‘biochemisch recidief’ na prostaatverwijdering. In de sulforafaangroep duurde het gemiddeld 85 procent langer voor de PSA-waarde verdubbelde: 28,0 maanden.