Non-Hodgkinlymfoom (NHL) komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar en meer bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte mag niet worden verward met het Hodgkinlymfoom, dat een ander beloop heeft.
In Nederland wordt de diagnose jaarlijks bij ongeveer 3500 mensen gesteld (2009).
Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lympfoon worden ook wel aangeduid als lymfekanker. Ons lymfestelsel is een belangrijk verdedigingssysteem van het lichaam tegen ongewenste indringers als bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het zorgt voor de verspreiding van witte bloedcellen naar alle plekken in het lichaam waar ziekteverwekkende organismen kunnen binnendringen, met name de grenzen van het lichaam met de buitenwereld, zoals huid, darmen en longen. Op strategische plekken in het lichaam liggen de lymfeklieren, eigenlijk kleine opslagkamertjes met lymfevocht en cellen. Wanneer het beenmerg grote hoeveelheden onrijpe cellen gaat produceren, zoals bij lymfekanker, hopen deze zich in de klieren op.
De Ziekte van Hodgkin komt vooral voor bij mannen in de leeftijdsgroep van 15 tot 40 jaar. De ziekte is vernoemd naar de Britse arts Thomas Hodgkin (1798 – 1866).
Arts consulteren
Als u een complementaire behandeling overweegt, raden wij u aan een arts voor niet-toxische tumortherapie te consulteren. De lijst met namen, adressen en telefoonnummers vindt u via de site van de ANTT of die van het NGOO.
Lees verder de info over de reguliere en complementaire behandelingen van deze aandoeningen op de website van Kanker-actueel. Klik hiervoor de betreffende pagina.