Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van bloedkanker, of preciezer kanker van witte bloedcellen (leukocyten). Bij leukemie wordt het groeiproces van witte bloedcellen op een kwaadaardige manier veranderd. Hierdoor kunnen de bloedcellen zich niet ontwikkelen tot rijpe witte bloedcellen. Door het veranderde groeiproces kunnen de witte bloedcellen hun taak niet meer goed uitvoeren. De taak van witte bloedcellen is het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook maakt het beenmerg veel te veel witte bloedcellen aan.
Er kunnen twee karakteristieke verschijningsvormen van leukemieën worden onderscheiden. Acute leukemieën, waarbij de maligne cellen onrijp zijn, en chronische leukemieën, die juist een opeenhoping van rijpe cellen vertonen. Afhankelijk van het celtype kunnen acute en chronische leukemieën weer onderverdeeld worden in een lymfatische en myeloïde vorm. Bij lymfatische leukemie ontstaan de leukemiecellen in de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel. En bij myeloïde ontstaan leukemiecellen in de myeloïdelijn.
De vier hoofdvormen zijn:
- Acute lymfatische leukemie (ALL) Veel bij kinderen en jongvolwassenen
- Acute myeloïde leukemie (AML) Vooral tussen 20-40 jaar en ouder dan 60 jaar
- Chronische lymfatische leukemie (CLL) Vooral bij bejaarde mensen
- Chronische myeloïde leukemie (CML) Vooral tussen 50 en 60 jaar
Er zijn veel soorten leukemie, die alle gemeen hebben dat één van de vele typen witte bloedcellen is ontaard en zich ongebreideld is gaan vermenigvuldigen.
De website Kanker-actueel biedt veel nuttige informatie, ook wat betreft complementaire behandelingen. Klik hier door naar de betreffende pagina.
Als u een complementaire behandeling overweegt, raden wij u aan een arts voor niet-toxische tumortherapie te consulteren. De lijst met namen, adressen en telefoonnummers vindt u via deze pagina.