Een diverser microbioom, verbeterd immuunsysteem en lagere ontstekingswaarden. Dat zagen onderzoekers van Stanford Medical School gebeuren bij een dieetinterventie met gefermenteerd voedsel. De positieve invloed op microbioom en immuunsysteem was in deze studie duidelijk sterker dan bij een vezelrijk plantaardig dieet.
‘Gefermenteerde voeding’, concludeert het artikel in Cell – waarvan alleen de samenvatting vrij beschikbaar is, ‘kan waardevol zijn tegen de afgenomen diversiteit van het microbioom en de toegenomen ontstekingen die alomtegenwoordig zijn in de geïndustrialiseerde samenleving.’ De gefermenteerde producten die de proefpersonen over een periode van tien weken op het menu hadden staan: yoghurt, kefir, cottage cheese, kimchi en andere gefermenteerde groenten. Daarbij dronken ze gefermenteerde groentesappen en kombucha.
Voorafgaand en gedurende de studie werd hun microbioom uitvoerig in kaart gebracht en in de ontwikkeling gevolgd. Gedurende de studie nam de diversiteit binnen de bacteriepopulatie gestaag toe. Deelnemers die grotere porties aten, lieten de grootste toename zien. De microbiologen en immunologen die de studie begeleidden, zagen met het microbioom ook veranderingen in het immuunsysteem van de gastheren.
Vier types immuuncellen werden minder actief en de aanwezigheid liep terug van negentien eiwitten die met ontstekingen geassocieerd zijn. Waaronder interleukine 6, een cytokine die een belangrijke rol heeft in het afweersysteem maar ook gelinkt is aan prostaatkanker, diabetes, reuma en aderverharding.
Verzelrijke voeding
De tweede groep waarin de 36 deelnemers willekeurig verdeeld waren, at vezelrijk: peulvruchten, zaden, noten, volle granen, groenten en fruit. Bij hun traden geen veranderingen op zoals bij de gefermenteerde voedingsgroep. De ontstekingseiwitten bleven onveranderd, net als diversiteit van het microbioom.
Dat was tegen de verwachting van de onderzoekers. Er is namelijk veel bewijs dat voeding het darmmicrobioom vormgeeft. En het microbioom beïnvloedt op zijn beurt het immuunsysteem en de algemene gezondheid. De onderzoekers kozen voor de twee interventies, schrijft het persbericht, omdat bestaand onderzoek vezelrijke voedingspatronen met lagere sterfte in verband brengt. Gefermenteerd voedsel kan helpen op gewicht te blijven en het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten verlagen.
‘Mogelijk dat de darmbacteriën een langere interventie nodig hadden om zich aan de grotere hoeveelheden vezels aan te passen’, zegt Erica Sonnenburg. Verteerd werden ze in ieder geval niet optimaal, want de ontlasting bevatte nog veel koolhydraten. ‘Deze resultaten suggereren dat een verhoging van vezelinname op zichzelf niet volstaat om binnen korte tijd de diversiteit van het microbioom te vergroten.’ De immunoloog/microbioloog wil onderzoeken of suppletie met vezel-etende microben kan helpen.
Overigens bracht de systemische aanpak weldegelijk enige veranderingen aan het licht binnen de vezelrijk etende groep. Het microbioom veranderde weliswaar niet van samenstelling maar wel in de manier waarop het functioneerde.
Darmflora fleurt ook op van vasten
Dat het microbioom zich minder snel dan gewenst aan een vezelrijk dieet aanpast, inspireerde Duitse onderzoekers tot een klinisch dieetonderzoek waarbij geen probiotica kwam kijken. Zij verdeelden de deelnemers in twee groepen die hetzelfde dieet gingen volgen. Het enige verschil was dat één groep voorafgaand daaraan een week vastte. De eerste twee dagen aten ze circa 1.200 calorieën, vijf dagen erna ongeveer 325 calorieën. Vasten bleek de zowel de immuunstatus als het microbioom duurzaam te verbeteren, berichtte deze website.
De snelle toename van het aantal bacteriestammen met de consumptie van gefermenteerd voedsel werd ook waargenomen door onderzoekers van Perdue University in Tennessee, waar MMV.nl in dit artikel over bericht.
“Kombucha, Health-Ade,” by JeepersMedia is licensed under CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief