Mensen die zich gezond, hoofdzakelijk plantaardig voedden, hadden een lager risico op Covid-19 en een nog veel lager risico op een ernstig beloop. Dat blijkt uit gegevens van meer dan een half miljoen smartphonegebruikers. ‘Onze bevindingen betekenen een oproep aan overheden en belanghebbenden om gezond voedsel en welzijn met doeltreffend beleid voorrang te geven.’
Zegt Jordi Merino op de website van het Massachusetts General Hospital. Merino is eerste auteur van een artikel dat vorige week verscheen in vakblad Gut, over de relatie tussen (on)gezonde voeding en het beloop van Covid-19.
Inmiddels is het algemeen geaccepteerd dat metabool syndroom, obesitas en zogeheten comorbiditeiten, zoals diabetes type 2, het risico op complicaties ernstige verhogen. In die zin was ook de relatie met gezonde voeding helder: een ongezond voedingspatroon is tenslotte de beste voorspeller voor metabool syndroom, overgewicht en comorbititeiten. Bevolkingsonderzoek naar de eventuele invloed van de voedselkwaliteit als onafhankelijke factor ontbreekt.
Daar bracht een internationaal team van onderzoekers op innovatieve wijze verandering in. Onder leiding van Harvard Medical School en de VS en Kings College in Groot-Brittannië analyseerden zij de gegevens van 593duizend Amerikanen en Britten die met via hun smartphone deelnamen aan de COVID-19 Symptom Study. In de kader daarvan antwoordden zij vragen over hun voedingsgewoonten. De kwaliteit van hun dieet werd ingedeeld met gebruikt van een score die de nadruk legt op gezonde plantaardige voeding zoals groenten en fruit.
Tussen eind maart en begin december 2020 raakten 32duizend deelnemers besmet met het nieuwe coronavirus. Het kwart deelnemers met de hoogste score had een negen procent lager risico zich te besmetten dan het kwart met de laagste score. Eenmaal besmet, hadden de gezondste eters 41 procent minder kans op een ernstig beloop ten opzichte van de ongezondste eters.
Sociaaleconomische status
Deze bevindingen bleven overeind na een serie statistische correcties voor ander gedrag dat gezondheid beïnvloedt en voor lokale besmettingscijfers. Ook sociaal-economische factoren werden apart beoordeeld. Zaken als woonomgeving, opleiding en inkomen hebben hun eigen invloed op de gezondheid. Het bleek dat een combinatie van lage sociale status en ongezonde voeding tot duidelijk slechte corona-uitkomsten leidde de risico’s van de twee aparte factoren bij elkaar opgeteld.
Merino: Onze modellen schatten dat bijna een derde van alle Covid-19 gevallen voorkomen was als één van de twee factoren – dieet of sociale achterstelling – niet aanwezig waren.’
“Frietjes eten op het Fochplein” by CarolienC is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief