‘Ik zal dieetregels naar beste weten en vermogen aanwenden tot heil der zieken’, aldus de oorspronkelijke artseneed van Hippocrates. Woorden die in de loop der tijd verdwenen uit de eed, de opleiding geneeskunde en de spreekkamer van artsen. Na een jarenlang kwijnend voortbestaan, is voeding sinds een paar jaar weer een actueel thema.
‘Pillen bestrijden de symptomen. Zolang we onze leefstijl niet aanpassen, is het dweilen met de kraan open’
Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie
Zo populair als voeding nu in de samenleving is, zo ongeliefd is het onder veel medici. ‘Zodra je spreekt over voeding kijken ze naar je voeten om te zien of je geitenharen sokken draagt’, vatte Uitzicht-columnist Frits Muskiet het imago eens treffend samen. Voeding als medicijn was de laatste decennia voorbehouden aan een beperkte groep artsen en wetenschappers die daarmee een alternatief pad kozen.
De laatste paar jaar is het thema nieuw leven ingeblazen. Sinds 2011 vindt ieder jaar een congres plaats over leefstijlgeneeskunde. Waar het eerste congres amper tachtig deelnemers trok, stond de teller de laatste keren op ruim duizend aanmeldingen. De organiserende Vereniging Arts en Leefstijl heeft inmiddels meer dan duizend leden, waaronder artsen, studenten geneeskunde en paramedici. De vereniging wil het bewustzijn rondom de geneeskracht van voeding en leefstijl vergroten. ‘Leefstijladvies als plan A bij leefstijlgerelateerde ziekten, medicijnen als plan B.’
Voor leefstijl gaan we uit van zes pijlers – waaraan we aan kunnen werken – die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden: voeding, verbinding (waaronder sociaal leven en zingeving), bestaanszekerheid, beweging, rust en herstelmomenten (waaronder slaap en ontspanning) en middelengebruik. Het mooie van leefstijl is dat je er zelf iedere dag mee kunt beginnen. In het gedachtengoed van de Moermanvereniging is sinds jaar en dag aandacht voor de mens als geheel. Op deze website vindt u informatie over deze leefstijlpijlers.
Zelfonderzoek
Omgaan met leefstijl vraagt zelfonderzoek. Welke investering in zelfonderzoek heeft effect op mijn gezondheid? Wat vraagt aandacht?
MMV investeert sinds 2017 in een platform voor zelfonderzoek. Een platform voor jezelf, met tools voor zelfonderzoek om het werken aan gezond leven te ondersteunen. Een platform om ervaringen te delen met anderen en van elkaar te leren. En een platform om zelfonderzoek te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. De MMV heeft een onderzoeksteam dat zelfonderzoek begeleidt en data uit zelfonderzoek (anoniem) gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Kijk hier voor meer informatie en begin vandaag nog met zelfonderzoek op het platform.